Dünyanın en ünlü komünist devrimcilerinden biri olarak nitelenen Vietnamlı efsanevi komutan ...


Vo Nguyen Giap, (1911-2013).
General Vo Nguyen Giap, 
Dünyanın en ünlü komünist devrimcilerinden biri olarak nitelenen Vietnamlı efsanevi komutan .

Güneydoğu Asya’da Vietnamda ABD ve Fransa’ya karşı savaşan ve zafer kazanan komutanlardan biri olan
General Vo Nguyen Giap, 11.10.2013 cuma günü 102 yaşında hayatını kaybetti.  Cenaze törenine tüm Vietnamlılar eşlik ederek Quang Binh bölgesinde Mui Rong’de defnedilmiştir.
Vietnam Savaşında lider Ho Chi Minh'ten sonra ülkesinin en tanınmış komutanlarından birisiydi. Kuzey Vietnam Halk Ordusu eski komutanı başkent Hanoi'de bir hastanede tedavi görürken 11.10.2013 tarihinde vefat etmiştir.
Giap, 1954 yılında Dien Bien Phu Savaşın esnasında Fransız Ordusunu bozguna uğratarak büyük bir üne kavuşmuştur. Bu savaşın sonucunda Vietnam ikiye bölünmüş, kuzeyde sosyalist bir rejim güneyde ABD destekli bir devlet kurulmuştur.

Kuzey Vietnam'da savunma bakanı olarak görev yaptı. Kuzey Vietnam'ı Güney Vietnam'a bağlayan ve "Ho Chi Minh Yolu" olarak da bilinen, kısmen yerin altından kısmen balta girmemiş ormanların içinden geçen yolu tasarlamıştır. Yaklaşık 2 bin kilometrelik bu yol vasıtasıyla Amerikan ordusuna karşı savaşan Vietnam askerlerine lojistik destek sağlandı. 
ABD bu yolu ortaya çıkartmak için “Agent Orange” adlı kimyasal gaz kullanmıştır.
© Yayınlanan haber ve fotoğrafların tüm hakları SUCUDO Ltd firmasına aittir. © Sitede yayınlanan yazıların hiçbiri telif hak sahibinin izini alınmadan yayınlanamaz. Designed & SEO by Levent Özen | Copyright © Bulmaca Cevap | 2011-2024