Arap Alevilerin her yıl kutladığı bir Bayram ...

Ğadir Humm,
Ğadir Humm Bayramı.
Velayet Bayramı,
Gadir-i Hum, (Arapça).
Hum göleti,
Hum Gölcüğü.
Suudi Arabistan'da Mekke ve Medine arasındaki Rabiğ Vadisi yakınındaki gölcük, bataklık için verilen addır. 

Bu mekanın önemi burada cereyan eden bir olaydan kaynaklandığından Şiiler tarafından Bayram olarak kutlanır. Arap Alevileri tarafından her yıl kutlanan bu Ğadir Humm bayramı son yıllarda ülkemizdeki Aleviler tarafından da çeşitli etkinliklerle kutlanmaya başlamıştır.  

Hz. Muhammed 632 yılında, Veda Haccını tamamlamasının ardından yanında kalabalık bir toplulukla birlikte Medine’ye hareketinden sonra yaşanan bir olaydan kaynaklanıyor. 

Zilhicce ayının 18. günü Ğadir-i Humm olarak adlandırılan bölgeye vardığında Hz. Muhammed, ardından gelenleri etrafına toplayarak, “Ben kimin mevlası isem Ali(Ali bin Ebi Tâlib) de onun mevlasıdır. Allahım! Ali’yi seveni sev, ona düşman olana düşman ol” dediği aktarılırken, söz konusu konuşma hadis kitaplarında da sıkça yer alıyor. 

Bu sözlerin Hz. Muhammed’in kendisinden sonrası için Hz. Ali’yi vasi olarak işaret ettiği, Ali’ye biat edilmesini istediği şeklinde değerlendiren Arap Aleviler, bugün halen bu günü en önemli bayramları olarak kutluyor.
© Yayınlanan haber ve fotoğrafların tüm hakları SUCUDO Ltd firmasına aittir. © Sitede yayınlanan yazıların hiçbiri telif hak sahibinin izini alınmadan yayınlanamaz. Designed & SEO by Levent Özen | Copyright © Bulmaca Cevap | 2011-2024