BBC yapımı İngiliz bilim kurgu televizyon dizisinin adı ...




Doctor Who,
(Doktor Kim).
Zamanda yolculuk yapan insansı Dünya dışı yaratık olan Zaman Lordu.
BBC yapımı İngiliz bilim kurgu televizyon dizisinin adıdır.
Doktor olarak bilinen, zamanda yolculuk yapan insansı Dünya dışı yaratık olan Zaman Lordu'nun maceralarını anlatmaktadır.
Dünyanın en uzun süren bilimkurgu dizisi ünvanını elinde bulunduran Doctor Who, tüm zamanların en sevilen dizilerinden de biri. 1963'den 89'a 26 sene yayınlanan, ardından 2005'te tekrar ekrana gelen seri halen devam etmekte. Zaman Lordu'nun maceraları televizyonda her daim izleyicisini bulmuş, İngiliz popüler kültürünün de önemli bir parçası olmuştur.    Doctor Who BBC yapımı İngiliz bilim kurgu televizyon dizisidir. Dizi; Doktor olarak bilinen, zamanda yolculuk yapan insansı Dünya dışı yaratık olan Zaman Lordu'nun maceralarını anlatmaktadır. Doktor, dışarıdan 1950'lerden kalma bir polis kulübesi gibi görünen TARDIS adındaki bilince sahip ve zamanda yolculuk edebilen bir uzay gemisi ile evreni araştırır. Doktor, yardımcıları ile beraber uzay ve zamanı keşfeder, sorunları çözer, yaratıklarla yüzleşir ve tarihe yapılan müdahalelere engel olur.  Guinness Rekorlar Kitabı tarafından dünyanın en uzun süren bilim kurgu televizyon programı olarak listelenen dizi aynı zamanda İngiliz popüler kültürünün de önemli bir parçasıdır. Dizi iyi planlanmış hikâyeleri, ilk yayınlandığı dönemdeki düşük bütçeli yaratıcı özel efektleri ve elektronik müzik kullanımındaki önderliği ile tanınır.

Doktor, dışarıdan 1950'lerden kalma bir polis kulübesi gibi görünen TARDIS adındaki bilince sahip ve zamanda yolculuk edebilen bir uzay gemisi ile evreni araştırır. Doktor, yardımcıları ile beraber uzay ve zamanı keşfeder, sorunları çözer, yaratıklarla yüzleşir ve tarihe yapılan müdahalelere engel olur.
Guinness Rekorlar Kitabı tarafından dünyanın en uzun süren bilim kurgu televizyon programı olarak listelenen[2] dizi aynı zamanda İngiliz popüler kültürünün de önemli bir parçasıdır.[3][4] Dizi iyi planlanmış hikâyeleri, ilk yayınlandığı dönemdeki düşük bütçeli yaratıcı özel efektleri ve elektronik müzik kullanımındaki önderliği ile tanınır.
6. Sezonun finali 1 Ekim 2011'de 'The Wedding of River Song' adlı bölümle yapıldı. 7.sezon 5. bölümde (The Angels Take Manhattan) Amy ile Rory karakterlerini canlandıran Karen Gillan ve Arthur Darvill diziden ayrıldı.Daha öncede 7.Seon 1.Bölümde (Asylum of the Daleks) rol alan Jenna Louise Coleman, 7.Sezon 6.Bölüm (The Snowmen) ile birlikte Clara karakteriyle diziye katıldı.
Doktor, Gallifrey gezegeninden gelmektedir ve oradaki tüm ırk gibi bir zaman lordudur. Zaman lordları ve Dalekler arasında gerçekleşen ve "Son Büyük Zaman Savaşı" (The Last Great Time War) olarak bilinen büyük savaş her iki ırkın da sonunu getirdikten sonra, Doktor hayatta kalan ve türünün sonuncusu olan tek zaman efendisi olarak TARDIS ile beraber kaçmayı başarır ve büyük yolculuğuna başlamış olur.
Doktor neredeyse ölümsüzdür ve bunun kaynağı, onun ölümü kandırmak olarak tanımladığı ve tüm zaman lordlarının yapabildiği hücre yenilenmesidir. Hücre yenilenmesi, zaman lordlarının ölüm zamanı geldiğinde, dış görüntülerinin tamamen değişip yeni biri olarak hayata dönmeleri anlamına gelmektedir. Her ne kadar hayatlarının devamını sağlasada, bu süreç, görüntülerinin yanında tüm benliklerinin ve karakterlerinin de değişmesine neden olduğu için zorlu ve acı vericidir. Doktor, şu ana kadar karakter değişimine sebep olan 10 hücre yenilenmesi geçirmiştir. Ancak modern serinin 4. sezon bölümü Journey's End'de geçirdiği hücre yenilenmesinde enerjisini kesilmiş eline kanalize edip, aynı DNA'ya yoğunlaştırarak yeni bir görünüş ve karaktere sahip olmadan 10. Doktor olarak kalmış fakat böylelikle bir hakkını harcamıştır. Şu an görüntüde 11. hayatındadır ancak 11 hakkını kullanmıştır. Hücre yenilenmesi sonsuza kadar devam etmemektedir ve zaman lordları yalnızca 12 defa yenilenebilmekte, yani 13 hayata sahip olabilmektedir. Ancak Doktor'un yaratılış ve genetiğindeki farklılık nedeniyle hücre yenilenmesinin sınırı bilinmemektedir.
11 hayatı boyunca, insan ırkının eşsiz duyguları nedeniyle Dünya'ya zaafı olan Doktor, kendine neredeyse her zaman Dünyalı bir yol arkadaşı seçmiştir ve bu yol arkadaşlarıyla uzayın ve zamanın en ücra köşelerine yolculuk yapıp, olmaması gereken yanlışlıkları onarmakta ve evrenin düzenini korumaktadır.
Doctor Who'nun 1963'te ilk kez izleyicisiyle buluşmasıyla yolcuğuna başlayan Doktor, 90'lardan itibarenki 10 senelik bir aradan sonra, 2005'te daha modern ve yeni bir seriyle karşımıza yeniden çıktı ve 9. Doktor (Christopher Eccleston), yeni bir TARDIS ve yeni bölümlerle ekranlara dönerek günümüzde hala devam eden yolculuğuna yeniden başlamış oldu. birinci sezonun sonunda (2006) Doktor, yol arkadaşı Rose'u kurtarmak için Tardis'in Kalbi'nin enerjisini absorbe ederek 9. hayatına son verdi ve yenilenme geçirerek 10. Doktor'u (David Tennant) ekranlara getirmiş oldu. David Tennant, üç sezon boyunca dizide rol aldı. Dördüncü sezonun sonunda (2010) o dönemki yol arkadaşı Donna Noble'ın büyükbabasını kurtarmak için kendini feda ederek, David Tennant'ın ayrılışı adına büyük bir finalle birlikte, 10. Doktor ekranlara veda etti ve böylece 11. ve şu anki Doktor (Matt Smith), Amy Pond (Karen Gillan) eşliğinde beşinci sezon serüvenine başlamış oldu. Amy'nin nişanlısı olan Rory Williams (Arthur Darvill) ile evlenmesiyle birlikte, uzun süre boyunca tek bir yol arkadaşıyla yolculuk eden Doktor, günümüzde devam eden altıncı sezonda serüvenlerine Amy ve Rory ile birlikte bir takım olarak atılmaya başlamıştır. Yedinci sezon beşinci bölümde Ağlayan Melek adı verilen tür tarafından Rory zamanda kaybedilmiştir. Amy de Rory'nin gidişine dayanamamış ve o da aynı şekilde onun yanına gideceğine inanıp kendini feda etmiştir. Yine yedinci sezonda Jenna-Louise Coleman Doktor'un yeni yol arkadaşı olarak karşımıza çıkmıştır. Yeni sezonda Daleklerin hafızasından Doktor silinmiştir ve Dalekler Doktor'un kim olduğunu bilmemektedir.
© Yayınlanan haber ve fotoğrafların tüm hakları SUCUDO Ltd firmasına aittir. © Sitede yayınlanan yazıların hiçbiri telif hak sahibinin izini alınmadan yayınlanamaz. Designed & SEO by Levent Özen | Copyright © Bulmaca Cevap | 2011-2024