Bir atardamarın bir noktasında oluşan ur biçimindeki torba ...

Anevrizma,
Fr. anévrisme, İng. aneurysm, aneurism, Lat. aneurysm.
Anörizma.
Atardamar cidarlarının zayıflamış noktalarında oluşan küçük kesecik veya şişlik.
Bir atardamarın bir noktasında oluşan ur biçimindeki şişkinlik.
Kalp, atardamar veya toplardamar çapında genel veya yerel genişlemesi sonucu beliren patolojik değişime anevrizma denir.  Kan damarlarının duvarlarındaki zayıflama sonucu damar bir balon gibi genişler. İşte bu anevrizmadır. 
Damar duvarı zayıflamış, incelmiştir. Bu nedenle damar yırtılır.Vücudun herhangi bir bölgesindeki damarda olabilir. En sık, karın aortında (kalpten çıkan ve tüm vücudu besleyen ana damar) oluşur. Kalpten çıkan bölgesinde ve göğüs içindeki aortda da oluşabilir. Anevrizma Sakküler, Fuziform ve Kanamış anevrizma olmak üzere çeşitlilik gösterir.

Damarlarda oluşan ve bir çok kişide görülen bu hastalığın tespit ve teşhisi zordur. Kanayana kadar çoğunlukla bir belirti vermiyor. Şiddetli baş ağrısı, baş kısmında oluşan bıçak gibi saplanan ağrılar ilk belirtileridir. Genel olarak beyin damarlarında oluşan ve şiddetli başağrısı ile beliren baloncuk oluşmasıdır. Oluşan bu baloncuğun içindeki basınç arttığında damar patlıyor. Sonuç olarak beyin kanaması sonucunda hastanın hayatını kaybetmesi veya ciddi sakatlanması oluşuyor. Dolayısıyla erken teşhis her zaman olduğu gibi hayat kurtarmaktadır. 

Beyinde oluşan anevrizmaların tespiti için MR ve bilgisayarlı tomografi ile yapılabilmektedir. Bu yöntemle yapılan incelemeler bir ön tanı versede esas teşhis beyin anjiyografisi ile bulunur.  Bundan başka önemli anevrizma aort anevrizmasıdır. Aort, (Fransızca Aorte), vücudumuzun en büyük atardamarı, ana atardamarın duvar yapısının zayıflayarak çapının genişlemesine aort anevrizması denir.

Anevrizma oluşumuna en büyük etken damar sertliği (ateroskleroz) dir. Sırt ağrısı, karın ağrısı ve karın bölgesinde atım hissi veren şişlikte bir belirtidir. Sigara, şeker, irsi-genetik, kolesterol, tansiyon, stres anevrizma hastalığı için risk oluşturmaktadır.

Anevrizma tedavisi; stentler ile yapılabilir. Stentler, dokunmuş dayanıklı kumaşların metal tellerle güçlendirilip tüp haline getirilmesinden oluşur. Karın veya göğüs içi atardamarında oluşan balonlaşma (5 cm. ve üstü), endovasküler stent ile hastanın balonlaşmış damarına kasıklarından takılan kateterler vasıtasıyla yerleştirilerek tedavi edilir. Kan artık bu tüp yapının içinden geçer ve balonlaşmış kısım devre dışı kalır. 
© Yayınlanan haber ve fotoğrafların tüm hakları SUCUDO Ltd firmasına aittir. © Sitede yayınlanan yazıların hiçbiri telif hak sahibinin izini alınmadan yayınlanamaz. Designed & SEO by Levent Özen | Copyright © Bulmaca Cevap | 2011-2024