Bir bankanın sattığı menkul değerleri geri satın alma taahhüdüne verilen ad ...

Repo,
Repurchase Agreement.
Geri satın alma taahhüdü ile satmak anlamına gelir. 
Bankalar arası işlemlerde bir gecelik faiz uygulaması. Faiz.


Bir kişi yada kuruluşun diğer bir kişi yada kuruluşa, belirli bir vade sonunda, belirli bir faiz oranı ile ve önceden belirlenen bir vade sonunda geri satın alınacağı taahhüdü ile yapılan menkul kıymet satışını simgeleyen sözleşmedir. Yapılan işin özü geri alma taahhüdü ile yapılan menkul kıymet satışı karşılığında faiz ile para toplamaktır. Sonuçta faiz ile para toplamanın başka bir yoludur.
Ters repo (reverse repo);
Geri satma taahhüdü ile alınan menkul kıymetlerin vade sonunda anapara ve faiz alınarak geri verilmesi işlemine ters repo denir. Ellerinde nakit bulunan kişi yada kuruluşlar belirli bir faiz oranı ile ve önceden belirlenen vade sonunda geri satmak koşuluyla menkul kıymet satın alma işlemi ters repodur. Buna göre bir repo işlemi alıcı yönünden ters repodur.
Repo çeşitleri;

Vadesiz Repo, Açık repo;
Repo sözleşmesi belirli bir süre için yapılır. Ancak taraflardan her biri sözleşmeyi dilediği zaman sona erdirmek hakkına sahip ise buna vadesiz repo veya açık repo denir. 

Sürekli repo;
Taraflar sözleşmeyi fesih etmedikçe  vade sonunda para ve menkul kıymetler iade edilmedikçe kendiliğinden uzayan repo sözleşmesine sürekli repo denir.
 

© Yayınlanan haber ve fotoğrafların tüm hakları SUCUDO Ltd firmasına aittir. © Sitede yayınlanan yazıların hiçbiri telif hak sahibinin izini alınmadan yayınlanamaz. Designed & SEO by Levent Özen | Copyright © Bulmaca Cevap | 2011-2024