Fransız havacı ve çerçevesiz paraşütün mucidi...







André-Jacques Garnerin, Fransız havacı ve çerçevesiz paraşütün mucidi. Jacques Charles'nın öğrencisi. Fransız Devrim Savaşlarının ilk aşamasında Birleşik KrallıkOrdusu'na esir düştü ve Avusturya'ya teslim edilerek Buda'da üç yıl tutuklu kaldı. (Vikipedi)

İsmini hiç duymayanlar bu adamın pekte önemsenir birisi olmadığını düşünecekler ancak o öyle bir buluş keşfettiki hemde esir olduğu sırada yapmış olduğu muthiş keşif ile günümüz insanoğlunun dahi hayretler içinde kalmasını sağlıyor. Evet André-Jacques Garnerin bu adam esir düştü ve daha sonra hapishaneye atıldı ancak yenilmedi firar etmek için Paraşüt'ü tasarladı ve hapishaneden firar etti.

31 Ocak 1769'da Fransanın başkenti Paris'te dünyaya gelen André-Jacques Garnerin 13 Ağustos 1823'de yine Paris'te hayata gözlerini yumarak edebiyete uğurlandı. Ancak günümüzde dahi bulmuş olduğu keşif adından en çok bahsedilen keşiflerden birisi. Fransız havacı çerçevesiz paraşütü yapan icat eden kişidir. Kendisi ünlü Fransız mucit bilimadamı matematikçi ve baloncu olan Jacques Alexandre César Charles'in öğrencisidir. Fransız Devrim Savaşlarının ilk dönemlerinde Birleşik Krallık ordusuna esir düşen André-Jacques Garnerin oradan Avusturya'ya teslim edildi. Daha sonra hapishaneye düşen Garnerin 4 duvar arasında müthiş bir buluşa imza atarak Paraşüt'ü keşfetti. Paraşütü keşfettikten sonra firar etti tabiki keşfettiği paraşütü ile ve daha sonraki yaşantısında paraşüt ve balonla uçmaya sürekli olarak devam etti. Akabinde 22 Ekim 1797'de Fransa'da müthiş bir atlayış gerçekleştirdi. Paris'in Parc Monceau bölgesinde 900 metre yüksekliteki bir balonun içinden ipekli bir paraşütle atladı. Ancak paraşüt keşfinin mimarı ve kendisini bu yönde keşfe yönelten kişi ise ünlü gökbilimci Gökbilimci Joseph-Jérôme Lefrançais de Lalande'di. Tabi bu keşfi sonrası bütün ailesi paraşütle atladılar.

Soğuk savaşların ardından Amiens Barışı ardından İngiltere'ye giden ünlü bilimadamı İngiltere'dede atlayışlarını sergiledi. Ancak tekrardan ingiliz Fransız ateşkesinin bozulması ardından ülkesinin yolunu tuttu. Daha sonra yine paraşüt gösterilerine devam ederek ilk olarak Moskova ile Polova arasını toplam mesafe 300 kilometre ve diğer atlayışı ise Paris ile Clausen (Lüksemburg) arasınaki toplam 395 kilometrelik bir mesafeyide uçarak süzülerek geçmeside akıllara kazınmıştı. Ancak son olarak Paris'te yapımını üstlendiği bir balon kazasında 13 Ağustos 1823'te hayata gözlerini yumdu.

Ancak ölümü ardından ülkesinde özellike paraşüte olan ilgi sürekli olarak artmaya devam etti.

Kaynak: André-Jacques Garnerin kimdir André-Jacques Garnerin paraşütü yaptı - Yaşam - Star Gazete http://haber.stargazete.com/yasam/andrejacques-garnerin-kimdir-andrejacques-garnerin-parasutu-yapti/haber-799207#ixzz2iRYl7t2t


André Jacques Garnerin 31 Ocak 1769 tarihinde Paris'te doğdu . O Fransız Ordusu katılmadan önce fizik okudu . Önümüzdeki birkaç yıl içinde Garnerin sıcak hava balonları ile ilgilenen ve askeri amaçlar için kullanımını savundu oldu .

1783 yılında Louis - Sébastien Lenormand iki şemsiye dışında bir paraşüt geliştirdi. O yüksek bir ağaçtan güvenli bir şekilde atlamak için bu paraşüt kullanılır .

İki yıl sonra Jean Pierre François Blanchard bir paraşüt bağlı küçük bir sepet içinde küçük bir hayvan yerleştirilir . Bu daha sonra bir hava balonu düştü ve iniş hayvandüşüş hayatta çok yavaş oldu .

Garnerin o Macaristan'da savaş esiri iken paraşüt denemeye başladı . Ancak, onun üç yıl boyunca o hapishanenin yüksek surları kaçmak için onun paraşüt istihdam nerede o aşamaya asla kalmak .

Garnerin 22 Ekim 1797 tarihinde Paris'te Yukarıdaki ilk başarılı paraşütle atlama yaptı. Sonra o sepeti atladı bir hidrojen balonu içinde 3.200 feet (975 m) yükseklikte yükseldi. Garnerin onun paraşüt üst kısmında bir havalandırma dahil etmek başarısız olarak, onun iniş çılgınca salınım. Ancak, o balon en kalkış sitesinden sağ salim yarım mil indi. Garnerin nedenle yüksek irtifa bir adamın düşme yavaşlama yetenekli bir paraşüt tasarlamak için ilk insan oldu.

1799 yılında, Garnerin eşi Jeanne-Genevieve Garnerin, bir paraşüt atlama yapmak için ilk kadın oldu. Garnerin İngiltere'de 8.000 feet (2.438 m) biri de dahil olmak üzere tüm Avrupa'da sergi atlar yaptı.

André Jacques Garnerin balon ekipman hazırlarken, bir ışın kafasına vurdu 18 Ağustos 1823, Paris'te öldü.





André-Jacques Garnerin, (Paris 31 Ocak 1769, Paris, Ağustos 18 Fransa-öldü, 1823, doğumlu), Fransız havacı, düzenli ve başarılı bir paraşüt kullanan ilk kişi. O paraşüt mükemmel ve önce mümkün olmuştu daha büyük yüksekliklerde gelen atlar yaptı.
Genç bir adam Garnerin fizik okudu gibi. 1793 yılında o askeri amaçlar için balon kullanımı teşvik Fransız ordusu, bir müfettiş oldu, ama İngiltere ile savaş sırasında yakalandı ve iki yıl hapse mahkum edildi. Fransa'ya döndükten o 3.200 metre (1.000 m) bir yükseklikten atladı zaman, 1797 yılında Paris'te paraşütle atlama ilk sergisini vererek, balon rampalar yapmaya başladı. Garnerin İngiltere'de, 1802 yılında 8.000 feet (2.440 m) bir muhteşem sıçrattı, Kuzey Avrupa'da şehirlerde yaptığı sergi devam etti. Onun beyaz tuval paraşüt şemsiye şeklinde ve çapı yaklaşık 23 feet (7 m) oldu. Onun havacılık işletmelerinin çoğunda, onun kardeşi Jean-Baptiste-Olivier Garnerin (1766-1849) ile çalıştı. 
© Yayınlanan haber ve fotoğrafların tüm hakları SUCUDO Ltd firmasına aittir. © Sitede yayınlanan yazıların hiçbiri telif hak sahibinin izini alınmadan yayınlanamaz. Designed & SEO by Levent Özen | Copyright © Bulmaca Cevap | 2011-2024