Kafasında şifalı olduğuna inanılan iki beyaz taş bulunan eti için avlanılan lezzetli bir balık ...

Kötek, (Umbrina Cirrosa).
Minekop,
Eşkina,
Mavroşgil,
Minekop balığı Karadeniz'de "kötek" Akdeniz kıyılarında "karakulak" adıyla anılır. 

Kafasında şifalı olduğuna inanılan taş bulunan kötek balıkları Karadeniz’de balıkçıların yüzünü güldürüyor.

Karadeniz’de sonbahar mevsiminde görülmesine rağmen bu günlerde balıkçıların yüzünü güldüren kötek balığı, kafasında taşıdığı taşlarla şifa dağıtıyor. Kafasında gözlerinin arka kısmında sağ ve sol tarafta beyaz taşlar bulunan kötek balıkları Karadenizli balıkçıların ağlarına takılıyor. 


Balıkçılar tarafından ‘minekop’, ‘eşkina’ ve ‘mavroşgil’ olarak adlandırılan beyaz taşlar, un kıvamına gelecek kadar dövüldükten sonra limonla karıştırılıp 2 gün buzdolabında bekletildikten sonra 1 çay kaşığı zeytinyağı ile içildiğinde böbrek taşlarının düşmesinde yardımcı olduğu iddia ediliyor.

Kötek Balığı, Türkiyenin bütün denizlerinde yaşamaktadır. Eti için avlanılan lezzetli bir balıktır.Taşlık yerlerde yaşayan ve daha çok küçük yengeçlerle, karideslerle beslenmektedir.  Mart, nisan, mayıs, Haziran, temmuz ayların üreme zamanıdır. 

Ağırlıkları 20 kilograma kadar ulaşan kötek balıkları Karadeniz `de ağlarla ve olta ile avlanılmaktadır. Büyüklüğü ortalama 30-35 cm dir, maksimum 100 cm olur. Karadeniz`de nesli tükenmeye başlamıştır.
 

Gövdesi kalın,vücut hafif basık, sırtı kamburcadır. Sırt yüzgeçleri, sırtdan kuyruga kadar uzanan, pulları çok iri, çenesinde küçük bir bıyığı vardır. En önemli özelliği, kafasının içinde ve her iki yanında gözlerin arkasına doğru iki küçük taş bulunur ve su içinde ses çıkarması ile meşhurdur. 
Olta avcıları Kötek balığını yakalamak için bu sesten yararlanırlar. Bir huni sayesinde deniz içindeki sesi dinlemek suretiyle balığın yeri tesbit edilir.
© Yayınlanan haber ve fotoğrafların tüm hakları SUCUDO Ltd firmasına aittir. © Sitede yayınlanan yazıların hiçbiri telif hak sahibinin izini alınmadan yayınlanamaz. Designed & SEO by Levent Özen | Copyright © Bulmaca Cevap | 2011-2024