Geleneksel bir Kırım Tatar böreği ...

Çiğ börek,
Tatar Böreği,
Çibörek, 
Kırgız lisanında lezzetli anlamındadır.
Açılmış yufkaya kıyma, soğan ve çeşitli baharat karışımını koyup yağda kızartmayla yapılan geleneksel bir Kırım Tatar böreğidir.

Çiberek, 
Çuberek, 
Çiborek,
Şırbörek, 
Şuberek,

Malzemeler;
1 yumurta, 1 çorba kaşığı yoğurt,  2 çorba kaşığı sirke,  1 tatlı kaşığı tuz,  1 su bardağı ılık su,  0,5 kg. Un, 300 gr. yağsız kıyma 1 adet kuru soğan, Bir tatlı kaşığı tuz,  Karabiber, Sıvı ayçiçek yağı. Farklı bir lezzet katmak istenirse pul biber  ve ince kıyılmış maydanoz böreğin içine katılabilir.

Yapılışı;
Önce böreğin içini hazırlamak için kıyma bir kabın içerine konulur. Soğan rendelenerek eklenir. Tuz ve karabiber istenilirse pul biber ve maydanoz da ilave edilir. Harç elle yoğurulur. Yoğrulurken gerekli miktarda 1 çay bardağı kadar su ilave edilerek güzelce karıştırılır. Macun kıvamında bir harç elde edilerek iç hazırlanmış olur.

Hamuru yoğurmak için bir kabın içerisine un, tuz, yumurta, sirke, yoğurt eklenir. Ilık suyu yavaş yavaş ilave edilerek çok iyi yoğrulur. Burada kulak memesi kıvamından bahsetmeden geçmemek gerekir. Bu kıvamdaki hamur üzerine bir bez örtülerek 30 dakika dinlendirilir. Sonuçta hamura parmağınızla bastırınca bastırdığınız nokta eski haline geri dönmesi uygun kıvamdır.  Hamurdan mandalina  büyüklüğünde bezeler yapılır ve unlanır. Bezeler bir zemin üzerine un serpilerek, yufkadan birazca kalın kahvaltı tabağı büyüklüğünde oklava ile açılır. Açılan daire şeklindeki hamurun yarısına hazırlanan iç elle sürülür. Yarım daire şeklinde diğer kısım üzerine kapatılır. Kenarları elle bastırılarak kapatılır. Bu şekilde hazırlanan çiğ börekler önceden hazırlanan bir kağıt ya da bez üstünde biriktirilir. Daha sonra kızartma işine başlanır.

Bir tencereye ya da tavaya sıvı yağ konulur. Yağ iyice kızdırılır. Tava içerisine bir veya iki adet börek atılarak kızartılır. Böreğin altı üstü çevrilerek kızartılır.  Böreği sıcak servis edin. Çiğ börek ile en güzel ayran gider. Ama ben çayı öneririm. Afiyet olsun.
© Yayınlanan haber ve fotoğrafların tüm hakları SUCUDO Ltd firmasına aittir. © Sitede yayınlanan yazıların hiçbiri telif hak sahibinin izini alınmadan yayınlanamaz. Designed & SEO by Levent Özen | Copyright © Bulmaca Cevap | 2011-2024