Arnavutluk para birimi ...

Lek,
Arnavut Leki 
Albanian Lek.
ALL, L
Arnavutça, Leku Shqiptar,
Arnavutça’da Shqiptar, Arnavut demektir. 
Arnavut Leki çoğulu Lekë şeklinde yazılır. 
Arnavutluk’un resmi para birimi Lek olup alt birimi Qindarka'dır. 1 Lek 100 Qindarka'ya bölünmüştür. 

Arnavutluk Leki 1926 yılından bu yana kullanılan bir para birimidir. 
Arnavut Leki, 01.01.2019 tarihi itibariyle 0,051 Türk Lirası’ı, diğer bir ifadeyle 1 Türk Lirası 20 Arnavut Leki değerindedir.

Arnavutluk,
Arnavutça: Shqipëria
Arnavutluk Cumhuriyeti.
Arnavutça: Republika e Shqipërisë.
Başkenti Tiran'dır. 
Arnavutluk, Balkan Yarımadası'nda,  Güneydoğu Avrupa'da bir ülkedir. 
Adriyatik ve İyonya denizi ile çevrilidir. 


Arnavutluk Alplerinin bulunduğu ülke, kuzeyde Karadağ, kuzeydoğusunda Kosova, doğusunda Makedonya ve güneyinde Yunanistan ile komşudur. İyon Denizi ile Adriyatik Denizi arasındaki Otranto Boğazı, İtalya'ya sadece 72 km uzaklıktadır.

Ülkede birçok kale ve arkeolojik alanlar vardır. Tiran, komünizm sonrası antik çağlara yayılan sergiler ile ünlüdür. Ayrıca Ethem Bey Camisini fresklerle süsleyen Ulusal Tarih Müzesi de Skanderbeg Meydanında bulunuyor.

Arnavutluk, Birleşmiş Milletler, NATO, Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı, Avrupa Konseyi, Dünya Ticaret Örgütü, İslam Konferansı Örgütü, Karadeniz Ekonomik İşbirliği, Orta Avrupa Serbest Ticaret Anlaşması, Frankofon ve kurucu üye olarak Akdeniz İçin Birlik kuruluşlarına üyedir. Arnavutluk, ayrıca Avrupa Birliği'nin resmi adayıdır. Arnavutluk evrensel bir sağlık sistemi ile ücretsiz ilk ve orta öğretim sunmaktadır. 

Enerji ve ulaşım altyapılarının gelişimi için gerekli yatırımlar yabancı yatırımcılar tarafından yapılmaktadır. Arnavutluk orta gelir ekonomisine sahip olup hizmet sektörü hakimdir.  Sanayi ve tarım sektörü de etkindir.
© Yayınlanan haber ve fotoğrafların tüm hakları SUCUDO Ltd firmasına aittir. © Sitede yayınlanan yazıların hiçbiri telif hak sahibinin izini alınmadan yayınlanamaz. Designed & SEO by Levent Özen | Copyright © Bulmaca Cevap | 2011-2024