Kanın pıhtılaşmasını önleyen, tıpda ve parfüm yapımında kullanılan organik madde ...


Kumarin,
İng. Coumarin,
Frn. Coumarine.
Alm. Cumarin
Dikumarol.

Formül: C9H6O2
Molar kütle: 146,1427 g/mol
Kaynama noktası: 301 °C
Yoğunluk: 935 kg/m³,

Kanın pıhtılaşmasını önleyen, tıpda ve parfüm yapımında kullanılan organik madde.


Kumarin, pek çok bitkide doğal olarak bulunur. Yeni biçilmiş ot ya da vanilya kokusu olarak kolayca tanınan tatlı bir kokusu vardır. Güney Amerika'da yetişen tonka fasülyesi, tarçın,  meyankökü, çilek, kayısı, kiraz, yeşil çay, nane, kereviz, yaban mersini, lavanta, bal ve tatlı yoncada bulunur.  Ayrıca Yapışkan otu, Çin Tarçını (Casia) ve Bizon otlarında yüksek konsantrasyonlarda bulunan, kimyasal bir bileşikdir. Kumarin kimyasal sentezle elde edilebilen, pıhtılaşma önleyici, antikoagülan olarak üretilen kristal bir bileşiktir. Kumarin, sigaralara da katılarak lezzet yaratılır. Ancak akciğer kanserine neden olan maddelerden biridir. 

Kumarin, parfümlerde ve kokulu tüketici ürünlerinde, deterjanlarda bir katkı maddesi olarak kullanılır. Gıda katkı maddesi olarak kullanımı, FDA (Amerikan Gıda ve İlaç Dairesi)tarafından 1954 yılında yasaklanmıştır.


Kumarinin gerekli miktardan fazla kullanmamak gerekir. Kanı sulandırdığı için beyin kanamasına neden olabileceği unutulmamalıdır.
© Yayınlanan haber ve fotoğrafların tüm hakları SUCUDO Ltd firmasına aittir. © Sitede yayınlanan yazıların hiçbiri telif hak sahibinin izini alınmadan yayınlanamaz. Designed & SEO by Levent Özen | Copyright © Bulmaca Cevap | 2011-2024