Pers Kralı Hüsrev' in adı...

Nuşirevan, 
Anuşirevan,
Nuşirevan-ı adil.
Asıl ismi Hüsrev’dir.
İran’daki Sasani Devleti hükümdarlarından.
Sasani Hanedanının yirmincisidir.   

Pehlevi dilindeki Anoşek-revan, Ölmez, ebedi ruh manasına gelen Anuşirevan veya Nuşirevan lakabıyla meşhur olmuştur.
Adının Arapça karşılığı olan Kisra ünvanı daha sonraki Sasani hükümdarları için kullanılmıştır. Hükümdar Kubad’ın en küçük oğludur.     

Peygamber efendimiz; Ben, adil sultan zamanında dünyaya geldim, diyerek onun adaletini övmüştür. Nuşirevan-ı adil adı ile anılır. On dokuzuncu Sasani hükümdarı olan Kubad zevkine düşkündür. Mejdek adında birisinin ortaya attığı bugünkü komünizme ait fikirleri kabul etmiş ve ateşe tapılması uygulanmıştır. Her şey herkesin malıdır. Herkesin malları ve yaşayışları eşittir. Herkes birliktedir. Şahsi tasarruf yoktur. Bütün insanlar eşit ve her şeyde ortaktırlar. Zenginler malları fakirlere vermeli, onların ihtiyaçlarını gidermelidir. Mejdek’in fikirleri Kubad zamanında yayıldı. Kubad’ın ölümünden sonra M.531 senesinde tahta, oğlu Hüsrev yani Nuşirevan geçti.
© Yayınlanan haber ve fotoğrafların tüm hakları SUCUDO Ltd firmasına aittir. © Sitede yayınlanan yazıların hiçbiri telif hak sahibinin izini alınmadan yayınlanamaz. Designed & SEO by Levent Özen | Copyright © Bulmaca Cevap | 2011-2024