"Yemeni" de denilen bir tür ökçesiz ayakkabı ...


Kalavra,
Kalevra,
Karevle,
Garevle,
Yemeni,  
Ökçesiz ayakkabı, yemeni.
"Yemeni" de denilen bir tür ökçesiz ayakkabı.
Bazı yörelerde yazmaya da yemeni denir. Yemeni yurdumuzun bazı yörelerinde başörtüsüne, yazmaya verilen isimdir.


Yemeni; 
Üstü kırmızı ya da siyah deriden, tabanı köseleden dikilen topuksuz ve çok sıhhatli olan ayakkabıdır. Yemeni yapanlara köşger denir. Farsça Köşger, Keşfger, جناح، kelimesinden türetilmiştir.

İlk defa yemende, Yemen-i Ekber isminde birisi tarafından yapılmış. Yemen'den Halep'e, oradan Güneydoğu Anadolu'ya, Gaziantep, Şanlıurfa, Kahramanmaraş, Diyarbakır, Antakya ve Adana yöresine yayılmış. 

Tabanında, manda veya sığır derisinden yapılan gön, kösele kullanılır. Yemeninin yüz kısmı, sırt ile birbirine birleştirilmiş ve çirişle yaptırılmış sahtiyan ve meşinden oluşur.  Yemeninin yüzü keçi derisinden, iç astarı koyun derisinden, iç tabanı ise sığır veya keçi derisinden yapılır. Kenar kısmı oğlak derisinden yapılır. Yemeni yapımında dikişler elle yapılır. 



Suni deri ve  plastik malzeme kullanılmaz. Ökçesizdir. Yemeni tersinden dikilir ve ters yüz edilir. Düz tarafı çevrildikten sonra kalıplanır. Kenarları kesilir. Kenar dikişi yapılarak  satılır.

Yemeni ayak sağlığı açısın ayakta nasır, mantar, terleme ve koku yapmaz. Yağmurda ıslanınca gerçek deri olduğundan şişme yapar. İçine gazete kağıdı yerleştirilir ve kurutularak giyilir. 
© Yayınlanan haber ve fotoğrafların tüm hakları SUCUDO Ltd firmasına aittir. © Sitede yayınlanan yazıların hiçbiri telif hak sahibinin izini alınmadan yayınlanamaz. Designed & SEO by Levent Özen | Copyright © Bulmaca Cevap | 2011-2024