Hayvansal kaynaklı gıdaları tüketmeyen insan, etyemez ...

Vejetaryen,
Vejeteryan, 
Doğru sözcük Vejetaryen.
Fransızca végétarien
İng. vegetarian,
Etyemez.
Hayvansal kaynaklı gıdaları tüketmeyen insan.
Vejetaryen, kelimesi ilk kez 1842 yılında kullanılmış. Latince, vegatus, sözcüğünden geldiği ve sağlam, canlı, yaşam dolu anlamındadır.

Vejetaryenlik, etyemezlik;
Muhtelif nedenlerle et ve kümes hayvanları ile balık tüketmemeye verilen addır. Buna bağlı olarak et yemeyen ve ilave olarak hayvanların ürettiği yumurta, süt, bal vb. ürünleri de yemeyenlere de vegan denir. Veganlar hayvan eti ve bu hayvanların ürünlerini de kullanmıyor Vejetaryenlik ve veganlığın farkı ise vejetaryenlikte bal ve kimine göre süt ile yumurta tüketilebiliyor. Ama veganlar, hiçbir hayvansal ürünü kullanmamaktadırlar. İlave olarak bazı kişiler süt ürünlerini kullanıyorsa lakto-vejetaryen, yumurta da yiyen kişilere ise ovo-vejetaryen deniyor.

Vejetaryenlik dini, ahlaki ve beslenmeye bağlı olarak başlamaktadır. Vejetaryenlerin bazıları hayvansal maddelerden yapılan ya da hayvanlarda test edildiğn bildikleri temizlik, güzellik ürünlerini bile kullanmazlar. 

Pesketeryan,
Pescetarian,

Balık yiyen vejeteryanlara verilen ad.

Vejetaryenlık üzerine tanımlar;
Pesketeryan, Kırmızı ve tavuk eti yemez, ama süt, süt ürünleri, yumurta ve balık yer.
Semi-Vejetaryen, Sadece hayvansal gıda olarak kırımızı et yenmez. Ama süt, süt ürünleri, yumurta, tavuk ve balık yenir.
Lakto-Ovo Vejetaryen, Hayvan eti yenmez, ama süt, süt ürünleri ve yumurta yenir.
Lakto Vejeteryanler, Hayvan eti ve yumurta yemez. Süt ve süt ürünleri yenir.
Ovo Vejetaryenler, Hayvan eti, süt ve süt ürünleri yenmez. Ama yumurta yenir.


Vegan,  Hayvan eti ve hayvan ürünleri yenmez. Hayvan ürünlerinden giysiler ya da eşyalar da kullanmaz. Sadece Sebze ve Meyve Yiyen Vejeteryanlardır.
© Yayınlanan haber ve fotoğrafların tüm hakları SUCUDO Ltd firmasına aittir. © Sitede yayınlanan yazıların hiçbiri telif hak sahibinin izini alınmadan yayınlanamaz. Designed & SEO by Levent Özen | Copyright © Bulmaca Cevap | 2011-2024