Yeni Zelanda'nın Otago bölgesinde bulunan, yalnız ağaç manzarası ile ünlü gölü ..

Wanaka Gölü, 
Yeni Zelanda'nın Otago bölgesindedir.
Yeni Zelanda'nın en büyük göllerinden olup derinliği 300 m. dir. Wanaka gölü 278 metre yükseklikte yer almaktadır.  kaplıyor. Wanaka Gölü, Aspiring Dağında 192 km²' lik bir alanı kaplayan adanın 32 km. doğusunda ve Haast Geçidi'nin 32 km. güney batısında yer alan bir buzul gölüdür.

Wanaka, Anaka'nın yeri anlamına gelen, Oanaka kelimesinden türetilmiştir. Anaka, ise bu bölgede bulunan Maorilerin ilk şefinin adıdır. Gölün eteklerinde bulunan kasabanın adı da Wanaka’dır.
  














Aspiring Dağı eteklerinde  bulunan göl, yalnız ağacı ile ünlüdür. 

Wanaka bölgesi, nefes kesici dağ manzaraları, muhteşem buzulları, yemyeşil yağmur ormanları, dağ çayırları, berrak gölleri, nehirleri ve göl kenarındaki bar ve kafeleri ile tam bir turizm cennetidir. 


Dünyanın en temiz gölü Mavi Göl olarak adlandırılan (Rotomairewhenua), Nelson Gölleri Milli Parkındadır. 

Yeni Zelanda,
Yeni Zelanda Milletler Topluluğu,
Güney Büyük Okyanus'ta bir ada ülkesidir.
Maorice, uzun beyaz bulutların ülkesi anlamına gelen Aotearoa olarak biliniyor.


Başkent, Wellington'dur. Ülkede Angalikan, Katolik, Metodist, Presbiteryan dinleri yaygındır. İngilizce ve Maorice konuşuluyor. Para birimi Yeni Zelanda doları'dır. Yeni Zelanda halkı kendilerine Yeni Zelanda'da yaşayan uçamayan bir ulusal kuş olan Kivi diyorlar. 1769-1779 yılları arasında ülkeyi 4 kez ziyaret eden İngiliz kaşif James Cook tarafından şimdiki ismi New Zealand olarak adlandırılmıştır. Avustralya'nın yaklaşık 1.500 km güney doğusundadır. Pasifik Okyanusunda, iki büyük North ve South Island ile birçok küçük adadan oluşur. Yeni Zelanda, Felemenkçe Zeeland adından geliyor. Zeeland, Hollanda'da bir ilin adıdır. Yeni Zelanda'nın yerli halkı Maoriler olup nüfusun %15'ini oluştururlar.

I. Dünya Savaşında, Yeni Zelanda, İngiltere yanında savaşa katıldı. Avustralyalı ve Yeni Zelandalı askerlerden kurulmuş ANZAC'lar (Australian and New Zealand Army Corps) Çanakkale’de Türk ordusu karşısında bozguna uğradı. Savaşta 17.000 ölü ve 50.000 yaralı ile ülkelerine geri dönmüşlerdir. 

Adada Tongariro, Ngauruhoe, Ruapehu ve Egmont faal volkanik dağlardır. Alp dağlarının ülkedeki en yüksek Cook Dağıdır. (3764 m) Taupo Gölü, Te Anau gölü, Plenty, Hawkes ve Poverty körfezleri ve Auckland, Wellington, Tauranga, Dunedin ve Whangarei limanları vardır. Dünyanın dördüncü büyük şelalesi Sutherland da buradadır.

Yeni Zelanda’nın adaları;  
Stewart, Chatham, Campbell, Kermadec, Snares, Auckland, Antipodes, Baunty, Niue, Tokelau.

Yeni Zelanda genellikle yumuşak bir iklime ve az fakat verimli topraklara sahiptir. Bu yüzden ülke bir tarım ülkesi olup ülkede et ve süt endüstrisi çok gelişmiştir. Ülke etrafı tamamen okyanus ile çevrilmiştir. Bu yüzden balıkçılık çok önemli bir gelir kaynağı olmuştur. Kılıçbalığı ve tonbalığı bol miktarda avlanmaktadır. Ayrıca balina avcılığı da yapılmaktadır. Turizm, Yeni Zelanda için önemli bir gelir kaynağıdır.

Peter Jackson’ın “Yüzüklerin Efendisi” filmleri Yeni Zelanda'da çevrilmiştir.  
© Yayınlanan haber ve fotoğrafların tüm hakları SUCUDO Ltd firmasına aittir. © Sitede yayınlanan yazıların hiçbiri telif hak sahibinin izini alınmadan yayınlanamaz. Designed & SEO by Levent Özen | Copyright © Bulmaca Cevap | 2011-2024