Arnavut mutfağına özgü bir tür tatlı ...

Trileçe,
Arnavut mutfağına özgü bir tür tatlı.

Trileçe tatlısı üzerinde karamel jöle olan müthiş bir tatlı. Müthiş olan jöle değil o jölenin tatlıya verdiği buram buram koku. 


Arnavut mutfağına özgü diğer tatlılar.

Kaymaçina, Helva, Hasude, Lokum, Kadayıf, Muhallebi, Revani, Kurabiye(Gurabie), Sütlaç (Tambëloriz/ Sultjash), Panespanjë, Qumẽshtor, Baklava (Bakllava), Şekerpare (Sheqerpare), Shendetlie (me mjalte) vardır.

Birçok Akdeniz ve Balkan milletinde olduğu gibi, tarih boyunca oldukça etkilenmiştir. Değişik dönemlerde, Arnavutluk toprakları Yunanistan, İtalya ve Osmanlı İmparatorluğu tarafından işgal edilmiş. Her işgalci Arnavut mutfağına kendi kültürünün etkilerini bırakmıştır. Arnavutların temel öğünü kahvaltıdır. Kahvaltı genelde domates, salatalık, yeşil biber, zeytin ve zeytin yağlı, sirkeli, tuzlu, sebze salatası yenir. Deniz mahsullerinden Dıraç ile Avlonya ve Ayasaranda'da kahvaltı çok güzeldir. Trileçe her dönem için ideal bir tatlıdır. 

Trileçe Tarifi, 
Trileçe Tatlısının Keki için:
1,5 çay bardağı  toz şeker
4 adet yumurta
1 Su bardağı un,
1 paket vanilya
1 paket kabartma tozu

Şerbeti için:

3 su bardağı soğuk süt,
Yarım su bardağından biraz fazla, 1 parmak eksik toz şeker. 
1 paket (200 ml) süt kreması,

Üzerine Karameli için:

5 yemek kaşığı toz şeker
2 yemek kaşığı oda ısısında  tereyağ
Trileçenin lezzeti için şekeri kristalize etmek şart. Olmazsa olmazıdır. 

Bir karıştırma kabına yumurta ve toz şekeri alıp boza kıvamına gelene kadar çırpalım.

Un, kabartma tozu ve vanilyayı ekleyip spatulayla alttan üste doğru karıştırıp yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine dökelim. Daha önceden 170° C ısıtılmış fırında 10 dakika tutalım. Daha sonra fırının sıcaklığını 150° C 'ye düşürüp yaklaşık olarak 30 dakika pişirelim. Pişen kek ılıması için bekletilir.

Trileçenin sütlü sosu için ayrı bir kapta, süt, toz şeker ve süt kremasını çırpıp buzdolabında bekletelim. 


Karamelli sosu için, tavamıza şekeri koyup orta ateşte sürekli karıştırarak eritelim. Şeker  açık bir renk alınca, oda sıcaklığındaki tereyağını ekleyelim ve yağı eritelim. Son olarak sıvı kremayı da ekleyip sosumuz kıvam alana kadar kısık ateşte kısa süre karıştırarak pişirelim.


Ilımış olan kekimizi ters çevirip yağlı kağıdı çıkarıp çatalla delikler açalım. Soğuk şerbetimizi kekin üzerine dökelim. Üzerine ılımış olan karamel sosumuzu dökelim. Tatlımız 5-6 saat dinlendirilir. Sonra dilimleyerek servis edelir.
© Yayınlanan haber ve fotoğrafların tüm hakları SUCUDO Ltd firmasına aittir. © Sitede yayınlanan yazıların hiçbiri telif hak sahibinin izini alınmadan yayınlanamaz. Designed & SEO by Levent Özen | Copyright © Bulmaca Cevap | 2011-2024