Asya ülkelerinde yaygın olarak kullanılan fakat ülkemizde yeni keşfedilen bir baharat karışımı ...

Köri,
Curry,
Asya ülkelerinde yaygın olarak kullanılan fakat ülkemizde yeni keşfedilen bir baharat karışımıdır. Lezzetinin yanında sağlık içinde çok yararlıdır.

Tavuk yemeklerinde, makarna soslarında, pilavlarda ve soslarda kullanılan bir baharat karışımıdır.

Köri, MÖ. 1700 yıllarından beri kullanıldığı tahmin ediliyor. Hindistan ve Güneydoğu Asya’ da tüketilen birçok baharatın karıştırılması ile elde edilen bir baharattır. Körinin içinde başta zerdeçal olmak üzere, kimyon, zencefil, karanfil, kişniş, demirhindi, acı kırmızıbiber, kakule, biber,  kurkumin (curcumin) gibi baharatlar bulunmaktadır. baharat

Serin, karanlık ve kuru yerlerde saklanarak tazeliği korunmalıdır. Güçlü bir antioksidan' dır. Sindirime yardımcı olur. Kanser önleyici olarak kullanılmaktadır. Çok fazla köri tüketen kişilerin kansere yakalanma oranının düşük olduğu gözlemlenmiş. Vücuttaki biriken zararlı maddeleri atar. Hazım ve karaciğer sorunlarında oldukça faydalıdır. Çayla birlikte tüketilirse kilo vermeye yardımcı olur. 

Soğuk algınlığı, çıban, epilepsi, astım, baş dönmesi gibi hastalıklarda iyileşmeye yardımcı oluyor. Safra kesesi hastalıklarında da kullanılır.

Karışımın içinde bulunan maddelerle kanserin ilerlemesini durdurucu özelliği vardır.
Bağırsak kanserinde de etkilidir.

Yoğurt, limon suyu ve sarımsakla bir karışım hazırlayarak tavuk veya kırmızı et yemeklerinin üzerine sos yapabilirsiniz. Tavuklarınızı, zeytinyağı , tuz, limon suyu, köri, sarımsak, az miktarlarda toz kırmızıbiber, karabiber vs. baharatlarla harmanlayıp 1-2 saat beklettikten sonra tavada, ızgarada kızartabilirsiniz. Süper oluyor. Her hintli dünyanın çeşitli ülkelerinde mutlaka bu yemek ile kendilerini gösterirler. 

Hindistan’da çok kullanılan körinin, etkisiyle yaşlıların sadece %1’inde Alzheimer görüldüğü belirlenmiş ve köri tüketiminin Alzheimer riskini azalttığı açıklanmıştır. 
© Yayınlanan haber ve fotoğrafların tüm hakları SUCUDO Ltd firmasına aittir. © Sitede yayınlanan yazıların hiçbiri telif hak sahibinin izini alınmadan yayınlanamaz. Designed & SEO by Levent Özen | Copyright © Bulmaca Cevap | 2011-2024