Çorum'un Mecitözü ilçesinde bir kaplıca ...

Beke,
Figani,
Çorum'un Mecitözü ilçesinde bir kaplıca.
Çorum’a 48 km., Mecitözü ilçesine 16 km. uzaklıktaki bağlı Figani Köyü’nün 6 km. doğusunda yer alır. Deniz seviyesinden yüksekliği, 770 m. olan bu kaplıcanın suyu için Türkiye Halk Sağlığı Kurumunun 27.06.2016 tarih ve 4794 sayılı raporunda, faydaları şöyle ifade edilmiştir. 


Beke kaplıca suyunun; eklem hastalıklarında, kronik bel ağrısında, miyozit, tendinit, fibromiyalji sendromu, miyofasial ağrı sendromunu gibi yumuşak doku hastalıkları için ortopedik operasyon sonrası ve uzun süreli hareketsiz kalma gibi durumlarda mobilizasyon ve rehabilitasyon çalışmalarında destekleyici, tamamlayıcı tedavi unsurudur. Kaplıcanın sıcak suyun rezervuar kayacı bol kırık ve çatlaklı Jura-Kretase kireçtaşlarıdır. 

Sodyum bikarbonatlı, az miktarda magnezyum içeren, oligometalik, pH değeri 7.34 olan bir sudur. 

Çorum’un en eski kaplıcalarından, birisi olan Beke Kaplıcalarının tarihi kesin bilinmemekte beraber M.S. 395-450 yılları arasında Roma döneminde inşa edildiği zaman dilimindedir. Bu ölgede yaşamış Hititler, Romalılar, Bizanslılar , Frigler , Kimmerler , Persler , Lidyalar, Helenistik , Danişmentler, Selçuklular, Osmanlılar tarafından kullanılmıştır. 

Beke Kaplıcalarını işleten Beke Köyü Muhtarlığı uzun yıllardır kullanılmayan kaplıcaları 15 Mayıs 2010 tarihinde kiralayarak yeniden kullanıma açtı.


Tarihi Romalılara dayanan Beke Kaplıcası yanında bir de Roma Hamamı vardır.
Çorum Mecitözü ilçesinin Figani Köyü yakınında bulunan Beke Hamamı, aslında Beke Kaplıcasının hamamıdır. Kaba yontma taştan yapılan hamamın üzeri kubbe ile örtülüdür. Hamamın içerisinde bir havuz bulunmaktadır. 
Kaplıca alanında değişik üç noktadan çıkan sıcak suların toplam debileri 3.5 lt/sn olup sıcaklıkları 24°C ile 37°C arasında değişmektedir.



Çorum ilindeki şifalı sular ve kaplıcalar;

Karacaviran Maden Suyu ve Arak Maden Suyu
Çorum merkeze 5 km. uzaklıktadır. Karacaviran köyündedir.  İdrar söktürücü etkisi vardır.

Çayköy Kaplıcası / Hamamı: 
Çorum’un 15 km. kuzeybatısında, Çayköy’dedir. Kaplıca suyunun sıcaklığı 32-33°C’ dir. Başta romatizma olmak üzere pek çok hastalığın tedavisinde ün yapmış bir kaplıcadır. 

Meşe Ilıcası: 
Çorum’daki yöresel ağırlığı olan şifalı su kaynaklarından biridir. 

Aşağı Yoncalı İçmesi: 
Bayat ilçesinde bulunan bir içmedir. Suyu mide ve bağırsak rahatsızlıklarını giderir.

Manastır Kaplıcası ve İçmesi: 
Sungurlu ilçesinden 4 km. uzaklıktadır. Toprak kalevili acı bir içmesi vardır. Suyun bileşiminde 6 gr/lt tuz miktarı vardır. Karaciğer ve safra yolları üzerinde tesirlidir. 

Laçin Hamamı ile Laçin Sarılık Suyu Kaplıcası: 
Çorum’a 28 km. uzaklıktaki Laçin ilçesindedir. İdrar yolları rahatsızlıklarına ve sarılığa iyi gelen bir suyu vardır.

Tekkesin Maden suyu, içmeleri, Kargı ilçesindedir. Kargı ilçesine bağlı Gökçedoğan köyü sınırları içinde olup, köye 1 km. uzaklıktadır. Gökçedoğan Maden Suyu da denir.

Figani-Beke kaplıcaları.
© Yayınlanan haber ve fotoğrafların tüm hakları SUCUDO Ltd firmasına aittir. © Sitede yayınlanan yazıların hiçbiri telif hak sahibinin izini alınmadan yayınlanamaz. Designed & SEO by Levent Özen | Copyright © Bulmaca Cevap | 2011-2024