Kristof Kolomb' un Amerika seferi sırasında yönettiği üç gemiden biri ..

Nina,
Pinta,
Santa Maria,

Kristof Kolomb
Asıl adı Cristovao Kolombo,
Cenovalı kaşif, gezgin ve sömürgeci.
D: 1451, Genoa, Italy 
Ö: 1506, Valladolid, Spain 

Portekizce, Cristóvão Colombo, 
İtalyanca, Cristoforo Colombo, 
İspanyolca, Cristóbal Colón, 
Latince, Christopher Columbus

1492 tarihinde Atlantik Okyanusunu İspanyol bayrağı çekili gemileriyle aşarak Kuzey Amerika Kıtasına ayak basan ilk kaşif.

Kristof Kolomb, 1451 yılında Genova’da dünyaya geldi. Babası Domenico Colombo, annesi Susanna Fontanarossa’dır. 1492 yılında Amerika’yı keşfedeceği yolculuğa çıktı. 1503 yılında Küba’yı keşfetti. 1506 yılında İspanya'nın Valladolid kentinde hayatını kaybetti. 1509 yılında mezarı Sevilla’ya aktarıldı. 

1479 yılında Madeiralı zengin Filipa Moniz Perestrelo ile evlenmiş ve bu evlilikten Diego Columbus, Ferdinand Columbus adında iki çocuğu olmuş.

Kristof Kolomb yolculuk için seyahatini finanse edecek birçok hükümdardan yardım istemiş. Hatta Osmanlı Sultanı II. Bayezid'dan da istemiş. İspanya bu talebi karşılamış.

1476 yılında İngiltere'ye giden bir gemide tayfa olarak çalışmış. Sonra Portekiz, Lizbon’da okuma-yazma ve gemicilik sanatını öğrendi. 1477 yılında İrlanda ve İzlanda’ya yolculuk yaptı. 1478 yılında Atlas okyanusunda bulunan Madeira Adaları’na gitti.


İspanya Kralı Ferdinand ve Kraliçe İsabella'nın desteğini aldı.  Palos Burnu’ndan 3 gemi ile 1492 yılında yola çıktı. Atlas Okyanusu’nu aşarak Bahama Adaları’na 33 günlük bir yolculukla ulaştı. İlk adaya kral adına San Salvador adını verdi. Buradan güneybatıya yönelerek Küba’nın kuzeydoğu ve sonra Hispaniola’nın (Tahiti) kuzey kıyılarına vardı. 

İspanya Kralı Ferdinand ile İsabella tarafından amiral yapıldı ve keşfettiği bölgenin genel valiliğine atandı. 

İkinci gezisine, 1493 yılında Cadiz’den yola çıkarak Batı Hint Adaları’na (Antiller) gitti. 1496 yılında İspanya’ya geri döndü. 1498 yılında üçüncü yolculuğa çıktı. Güneyden yol alarak Trinidad Adası, Paria Körfezi (Venezuela), Paria Yarımadası, İnci Kıyısı ve Margarita Adası’nı keşfetti. 

1502 yılında 4 gemiyle yola çıktı. 21 günde Martinique Adası’na ulaştı. Büyük bir fırtınaya yakalanarak, o zamanlar henüz bilinmeyen Batı Karayip Denizi’den Honduras’ı geçerek Nikaragua ve Kostarika kıyılarına vardı. Panama Kanalı’na yöneldiğinde, Kızılderililerle çatıştı ve iki gemisini yitirdi. Burada takas yoluyla yerlilerden oldukça altın elde etti. 

1503 yılında yeniden Küba’ya geçti. Kolomb, Santa Gloria adını verdiği şimdiki St. Ann’s Koyu’na (Jamaika) gitti ve orada kaldı. 1504 yılında İspanya’ya döndü. Bu dördüncü ve son gezisi, altın yükü ve getirdiği bilgiler yönünden oldukça başarılı oldu. 

Güney Amerika’ya Amerigo Vespucci adında bir İtalyan 1497 yılında ulaştı. Norveçli Leif Eriksson Kuzey Amerika kıyılarını dolaştı. Ancak tarihte Amerika’nın keşfedilmesinin onuru Kolomb’a aittir. Ama Kolomb yepyeni bir kıta keşfetmiş olduğunun farkında değildi.


Bugün Amerika’da ekim ayının ikinci Pazartesi günü, 1492 yılında Amerika’yı keşfeden Kristof Kolomb’u anmak amacıyla Columbus Günü olarak kutlanır.
© Yayınlanan haber ve fotoğrafların tüm hakları SUCUDO Ltd firmasına aittir. © Sitede yayınlanan yazıların hiçbiri telif hak sahibinin izini alınmadan yayınlanamaz. Designed & SEO by Levent Özen | Copyright © Bulmaca Cevap | 2011-2024