Madeni paraya resmi basılan ilk kadın ...

Sabiha Tansuğ,
D. 1933 Gümülcine, 
Madeni paradaki ilk Türk kadın.
Paraya resmi basılan ilk kadın.
1971-1989 arasında tedavülde bulunan 50 kuruşun kızı.
Türk etnolog, koleksiyoner ve Türk kültürü araştırmacısı.

Sabiha Tansuğ, 1933 senesinde, Yunanistan’ın Gümülcine kentinde doğmuş ve 1941 yılında  ailesiyle beraber Gümülcine'den  Türkiye’ye göç etmiş. Çocukluğu İzmir ve Manisa’da geçer. Göztepe Kız Sanat Enstitüsü’nde okumuş. 
Daha okurken okulda şapkalar yapıp satarmış. Anadolu’nun yöresel kıyafetlerinden esinlenerek kuklalara elbiseler diker.

1970 yılında Japonya’da Expo fuarında ve 1971 yılında Paris’te sergi açar. Bu sergileri,  Belçika, Roma, Rotterdam, Strassburg ve 1985 yılında Köln sergisi takip eder


1964 yılında İstanbul Piyer Loti tepesinde, Piyer Loti Kahvesi’ni açar. Dönemin sanatçı, yazar, gazeteci gibi önde gelen isimleri dekorasyonu oldukça güzel ve yerel olan bu kahvenin müdavimi olur. Sabiha Tansuğ aldığı tehditler sonuucunda kahveyi kapatmak zorunda kalır.

Eğribaş adlı gelin başlığı ile başlayan merak, Anadolu giyim kültürü alanında çok zengin bir koleksiyon sahibi yapar. Koleksiyonundan Tasarımcı İsa Avni Kumuk tarafından seçilen anadolu başığlı Medeni paranın üzerine basılmıştır. Sabiha Tansuğ'un resmi madeni parada değildir. Koleksiyonundaki başlık paraya kendi başında resim edilmiştir.

Gazeteci Haluk Tansuğ ile 1965 yılında evlenir.

Aldığı Ödüller;

  • Halkoyunları Araştırma Sergileme Anadolu Derneği (HASAD) Türk Halkbilimi Araştırma Ödülü-1991 
  • Truva Folklor Araştırmaları Derneği Pertev Naili Boratav Halk Bilimleri Ödülü-2007  


Kitapları;

  • Türklerde Çiçek Sevgisi ve Sümbülname (1988)
  • Türkmen Giyimi (1985)
© Yayınlanan haber ve fotoğrafların tüm hakları SUCUDO Ltd firmasına aittir. © Sitede yayınlanan yazıların hiçbiri telif hak sahibinin izini alınmadan yayınlanamaz. Designed & SEO by Levent Özen | Copyright © Bulmaca Cevap | 2011-2024