Soğan tohumu ...

İlasan,
Soğan tohumu.

Soğan,
Allium cepa,
Fr. Bulbe 
İng. onion 
Soğun, (Eski Türkçe),
Osm. Basala, Basaliye.
Zambakgiller (Liliaceae) familyasındandır.


Zambakgillerden, yemeklere tat vermek için yumrusu ve yeşil yaprakları kullanılan güzel kokulu bir bitkidir. Yemeklere tat vermek için yumrusu ve yeşil yaprakları kullanılan güzel kokulu bir bitkidir. Soğan, yaprakları taze, gövdesi taze ya da kuru olarak yenen bir kültür bitkisidir. Soğan pişirilerek veya çiğ yenilebiliyor. Soğan gövdesinin en iç kısmında, ortasında yer alan ve en lezzetli yeri olarak kabul edilen kısma soğanın cücüğü denir. 

Taze soğanın yaprakları yuvarlak ve içi boştur. Çiçekleri yaprak ucunda şemsiye şeklinde ve zarsı bir yapı ile çevrilidir. Soğan çiçekleri erselik yapıdadır. Sinekler ve yaban arıları yalancı döllenmeye neden olurlar.  Soğan bitkisi iki yıllıktır.  İkinci yıl küçük siyah tohum verir. 

Ilıman iklimlerde soğanlar sonbaharda dikilir. Soğuk bölgelerde ilkbaharın başında ekilir. Soğan çiçek açtıktan sonra meyve olgunlaşır ve çatlar. Siyah renkli tohumlar görülür. Çiçek demetleri bitki üzerindeki gövdenin bir kısmı ile beraber kesilerek tohumlar toplanır. Gölge ve havadar bir yerde, tohumlar  serilerek kurutulup harmanlanarak saklanır.


Soğan ve soğan tohumu çeşitleri;
Ada soğanı, Aksoğan, Arpacık soğanı (fisil), Çiçek soğanı, Göksoğan, Beyaz (Gümüş) Soğan, Sarı soğan, Köpek soğanı, Kuru soğan, Taze soğan, Yeşilsoğan, Kırmızı ya da Mor soğan (Balık ve Piyazlarda kullanılır), Erenk soğanı, Yaprak soğanı, Banko soğan, Valenciana (Valanciana) soğan, Keş soğan, Fito delfos, Tan 88 soğan, Swale F1 soğan, Bereket soğan, Songur soğan, Yazlık soğan, Kışlık soğan, Tatlı (şeker) soğan .

Zambakgiller (Liliaceae) familyasından, çiğdem, lale, zambak, sarımsak vb. bitkilerin toprak altındaki yumru köklerine de soğan denir.
© Yayınlanan haber ve fotoğrafların tüm hakları SUCUDO Ltd firmasına aittir. © Sitede yayınlanan yazıların hiçbiri telif hak sahibinin izini alınmadan yayınlanamaz. Designed & SEO by Levent Özen | Copyright © Bulmaca Cevap | 2011-2024