Son islam halifesi ve Osmanlı Hanedanı’nın tek ressamı ...

Abdülmecid Efendi,
II. Abdülmecid,
II. Abdulmejid,
Son İslam halifesi,
Ressam ve müzisyen.
Osmanlı Türkçesi: عبد المجيد افندی
D. 29 Mayıs 1868, Beşiktaş, İstanbul - Ö. 23 Ağustos 1944, Paris, Fransa
Yaşadığı dönemin Türk ressamları arasındadır. 

Mehmed Vahdettin, 4 Temmuz 1918 yılında tahta çıkmış. Osmanlı tahtının veliahtı olan II. Abdülmecid , TBMM tarafından 19 Kasım 1922 yılında halife seçildi. Osmanlı hilafeti 3 Mart 1924 tarihinde kaldırıldı. Bu tarihe kadar son Osmanlı Halifesi olarak geçmiştir.

Babası Sultan Abdülaziz’dir. Annesi Hayranıdil Kadınefendi’dir. Arapça, Farsça, Fransızca ve Almanca öğrendi. Osman Hamdi Bey, Salvatore Valeri ve Fausto Zonaro'dan resim dersi aldı. Eserleri birçoksergide gösterilmiştir.

Abdülmecit Efendi, Simplon Ekspresi (eski Şark Ekspresi) ile İsviçre’ye gönderildi. İsviçre’ de Leman Gölü kıyısındaki Büyük Alp Otelinde kaldıktan sonra 1924 yılında Fransa’nın Nice kentine geçti ve ömrünün geri kalanını burada tamamladı. Daha sonra Paris’e yerleşti.

23 Ağustos 1944 tarihinde sürgünde bulunduğu Paris’te kalp krizinden öldü. Cenazesi Türkiye’ye kabul edilmedi. Paris'teki Büyük Camide 10 yıl bekletildi, sonunda cami cenazeyi kabul etmedi ve Medine’deki Baki mezarlığı’na defnedildi.
© Yayınlanan haber ve fotoğrafların tüm hakları SUCUDO Ltd firmasına aittir. © Sitede yayınlanan yazıların hiçbiri telif hak sahibinin izini alınmadan yayınlanamaz. Designed & SEO by Levent Özen | Copyright © Bulmaca Cevap | 2011-2024