İstanbul'da Sirkeci-Florya sahil yolunda Bizans İmparatorluğundan kalan bir saray, Hürmüz'ün Sarayı ...

Bukaleon,
Boukoleon Sarayı,
Yunanca: Βουκολέων,
Bucoleon, 
Hürmüz'ün Sarayı.
Hormisdas Evi ,
Justinian Evi.
Hormisdas Mahallesi .
Küçük Ayasofya. 
Saray Bukaleon adı, boğa ve aslan anlamındadır. 


Adını Saray hemen yanında  bulunan iskelenin mermerden yapılmış rıhtım üzerindeki  bir boğa ve aslanın mücadelesini gösteren heykel grubundan almıştır. Ancak bu heykelden günümüze her zaman olduğu gibi hiç bir şey ulaşmamıştır.

Saray, Marmara Denizi kıyısında, İstanbul Sirkeci-Florya sahil yonun üzerinde Çatladıkapı, Ahırkapı mevkiindedir. Bu tarihi Bukaleon Sarayının yanıbaşında İmparatorluk iskelesi ve fener kulesi kalıntıları bulunur. 

İmparator Büyük Konstantinos döneminde Prens Hormisdas tarafından IV.yüzyılda yaptırılmıştır. Hormisdas'ın asıl adı Hürmüz olan bir Sasani prensi. Bizans'a sığınan ve hıristiyanlığı kabul eden bu Sasani prensi Hormisdas adını almış. İmparator Büyük Konstantinos'un izniyle İran'daki evini hatırlatan bir saray yaptırmış. Bu saray ve çevresi uzun yıllar Hormisdas mahallesi olarak anılmış.  Hormisdas mahallesi olarak anılan saray Justinus tarafından yeğeni Konsül Justinianus'a hediye etmiş. Konsül Justinianus tarafından uzun yıllar kullanılmış.

Saray 1204 yılında İstanbul'u ele geçiren Latinler tarafından kullanılmış. 

İstanbul'un fethinden sonra saray saray arazisi yerleşime açılmış. 1870 yılında yapımına başlanılan Rumeli Demiryolu bu sarayın tam üstünden geçirilmiş. 1911-1912 yıllarında demiryolu çift hat'a çıkartılırken  Sarayın bazı bölümleri tamamen ortadan kaldırımış. 1912 yılında çıkan yangında ahşap evler yaynınca sarayın bazı bölümleri ortaya çıkmış. 1950 yıllarında yeniden yerleşime açılmış. 

Saray ve kalıntları, günümüzde ortaya çıkarılarak bir müze haline getirilmeyi bekliyor.
© Yayınlanan haber ve fotoğrafların tüm hakları SUCUDO Ltd firmasına aittir. © Sitede yayınlanan yazıların hiçbiri telif hak sahibinin izini alınmadan yayınlanamaz. Designed & SEO by Levent Özen | Copyright © Bulmaca Cevap | 2011-2024