İngiliz Demiryolu Mucidi

George Stephenson
 İngiliz mühendisi ve mucididir (Wylam / Newcastle yakınları 1781 – Tapton House/Chesterfield 1848). 17 yaşındayken bir gece okuluna yazılarak okuma-yazma öğrendi; mekaniğe ve buhar makinesine ilişkin kuramsal bilgiler edinmeye girişti. 1804’te Grand Allies madencilik şirketinin Killingworth’deki maden ocağı vinçlerinin yöneticiliğine, 1812′ de bu şirketin sahip olduğu tüm ocaklarda kullanılan makinelerin ustabaşılığına getirildi. 1813’te kaygan tekerleklerin kaygan bir yüzey üzerine yapışma ilkesini ilk kez keşfederek demir raylar üzerine yerleştirilen ve kendi ağırlığından başka kömür yüklü birkaç vagonu da çekebilen buharlı bir lokomotifi yapmayı tasarladı.

Blucher 

Blucher adı verilen bu lokomotif, 25 Temmuz 1814’te denendi ve çok başarılı oldu. 1821’de Stockton-Darlington Demiryolu’nun yapımıyla görevlendirildi, bu işinin yanı sıra Newcastle’de kurduğu fabrikada lokomotif yapımıyla uğraştı. Eylül 1825’te Stockton - Darlington hattında çalıştırmaya başladığı trenle gerçek anlamda demiryolu taşımacılığını başlattı. 1826’da atandığı 64 km’lik Liverpool-Manchester Demiryolu hattı mühendisliğini oğlu George Robert Stephenson (1803-1859) ile birlikte yürüttü. Beş yılda tamamlanan bu hatta çalışacak lokomotifi seçmek üzere açılan yarışmayı “Rocket” adlı lokomotifiyle kazandı. Yol ve köprü yapımcılığıyla lokomotif teknolojisine ilişkin araştırmalarını 1840’a kadar sürdürdükten sonra işlerini aynı konuda çalışan oğluna bırakarak emekliye ayrıldı. Yaşamının son yılında Makine Mühendisleri Kurumu’nun ilk başkanlığına seçildi.
© Yayınlanan haber ve fotoğrafların tüm hakları SUCUDO Ltd firmasına aittir. © Sitede yayınlanan yazıların hiçbiri telif hak sahibinin izini alınmadan yayınlanamaz. Designed & SEO by Levent Özen | Copyright © Bulmaca Cevap | 2011-2024