İri bir denizsalyangozu. ...

Rapana,
Bilimsel adı, Rapana venosa,
İri bir denizsalyangozu.

Rapana venosa, denizsalyangozu, Mollusca (yumuçakçalar) filumunun, Gastropoda (karından bacaklılar) sınıfının Muricidae familyasındandır. 
Deniz salyangozu, Rapana,  Asya sularından Japon Denizi, Sarı Deniz ve Çin Denizinin yerli türüdür. 

Karadeniz’de ilk kez 1947 yılında Novorosisk körfezinde görülmüştür.  Buradan da tüm Karadeniz ve Azak Denizine, Ege ve Akdeniz’e yayılmıştır. Doğu Akdeniz’den veya Karadeniz’den larva evresinde iken ticari gemilerin balast suları ile taşınmış olduğu tamin ediliyor. Bu tür, Kuzey ve Güney Atlantik sularında, son olarak ise Kuzey denizinde görülmüş. 

Karadeniz’de Rapana venosa kumlu ve sert alt tabakalarda 40 m derinliğe kadar yaşarlar. En bol olarak Kerch strait, Azak Denizi, Sevastopal ve Yalta (Ukrayna), Bulgaristan ve Türkiye sahillerinde bulunmaktadır. 

Deniz salyangozu Rapana venosa anavatanı olan Asya sularında 18 cm’ye kadar büyürken, işgal ettiği Akdeniz ve Karadeniz sularında ise 12 cm’e kadar büyüyebilmektedir.

Rapana denizsalyangozunun en küçük 60-100 adedi bir kilogram gelir. En büyüklerinin 14 adedi bir kilogram gelir.

İng. Triton, Bir tür deniz salyangozu, 
İng. winkle, Deniz salyangozu
İng. periwinkle, Küçük bir tür deniz salyangozu
İng. cowrie, cowry, Tropikal deniz salyangozu.

Deniz salyangozu, 
tuzlusuda yaşayan karından bacaklılardan yumuşakçaların ortak adıdır. Bu ad tatlısularda ve karada yaşayan salyangozların dışında denizde yaşayan ve kabukları olanları da kapsar. Denizde yaşasalar bile kabukları olmadığı için deniz sümüklüböceği, deniztavşanı, Nudibranchia gibi gruplar bu adlandırmaya dahil değildir.

Denizkulağı gibi birçok türü insan besini olarak tüketilir. Kabukları süs olarak değerlendirildiği gibi denizkabuğu koleksiyoncuları tarafından da aranan kabuklardır.
© Yayınlanan haber ve fotoğrafların tüm hakları SUCUDO Ltd firmasına aittir. © Sitede yayınlanan yazıların hiçbiri telif hak sahibinin izini alınmadan yayınlanamaz. Designed & SEO by Levent Özen | Copyright © Bulmaca Cevap | 2011-2024