Japon Kiraz Ağacı
Sakura zensen: Kiraz Çiçeği Takvimi, Kiraz Çiçeği Zamanı.
Sakura zensen: Kiraz Çiçeği Takvimi, Kiraz Çiçeği Zamanı.
Hanami: Çiçek izleme, Çiçek seyri.
Japonlar kirazların çiçek açmasını hayata yeni başlangıç dönemi kabul ediyor. Aslında mevsim dönümünün simgesidir. Pirinçlerin yeşerdiği dönemin habercisi olan bir ikramdır açan kiraz çiçekleri. Şölenlerle kutlamakla yetinmiyor, yeni bir işe başlama, evlenme tarihlerini çiçeklerin açış günlerine göre ayarlıyor. Okullar bu tarihe göre açılıyor. "Sakura zensen" yani çiçeklerin açılması festivallerle kutlanıyor. Mart ayının son haftasında başlayıp, nisan sonuna kadar sürüyor. Sadece Japonya değil kiraz çiçeklerini şölenlerle karşılayan. Amerika, Kanada, Almanya, Filipinler bu görkemli doğa olayını festivale dönüştüren ülkeler arasında.
Kiraz ağaçlarının Japon kültürü için önemi çok büyük, çünkü bu ağaçların uçuk pembe çiçeklerinin ortaya çıkması kışın bitişi ve baharın gelişini simgeliyor. Çiçeklerin dal üstünde kaldığı sürenin on gün veya en fazla olması bu dönemi daha da değerli hale getiriyor. "Sakura" adı verilen Japon kiraz ağaçları bizim bildiğimiz gibi tatlı bir meyve vermiyor. Süs amacıyla yetiştiriliyor. Dolayısıyla ağacın en değerli olduğu dönem, çiçeklendiği günler.

Ülkenin her yerinde düzenlenen festivallerle bu doğa olayı kutlanıyor. Tabii kiraz ağaçlarının Japon kültüründe bu kadar önemli olmasının sebebi sadece güzelliği değil. Dalında çok kısa kalmasıyla hayatın geçiciliğini simgelediğine inanılıyor.
Çin’de kadınlığın simgesi olan Sakura, Japonya’da kısa ömürlü çiçeği ile faniliğin simgesidir. Düşen çiçek yaprakları, savaşta düşüp ölen savaşçıları, samurayları temsil eder. İkinci dünya savaşında Japon halkının motivasyonunun simgesi olmuştur. Kamikaze uçaklarında kullanılmıştır. Sakura aynı zamanda kadın ismi.