"Domalan" da denilen, yenilebilen, patatese benzer bir mantar cinsi ...

Domalan Mantarı (Tuber melanosporum), Türüf Mantarı, Yermantarı (Trüffel),
Keme, Tombalak, Topalak, Geme, Kumi, Karakeme, Dobelan.

Asklı mantarlardan, toprak içinde yumru biçiminde yetişen, yenilebilen bir bitki olan bu mantar 6-10 · 5-6 cm çapında, düzensiz şekilde küre şeklinde, üst kısım basık ve dalgalı, genellikle patates yumrusu şeklindedir. Yüzey genelde düz bazen pürüzlü, geniş oluklara ayrılmış, kırmızımsı - soluk kahverengi, bazen sarımsı veya gül rengindedir. Ekzoperidyum 1-2mm kalınlıkta olup kolayca soyulur. Mantar toprağa tamamen gömülü veya kısmen dışarı çıkmış olabilir.  Toprak altında iken genç mantar saf beyazdır, bastırılan kısımları gül rengi ila pembeye döner. Toprak dışına yeni çıkartılanlar önce beyazdır, daha sonra yukarı kısmı zeytin yeşili lekeli sarımtrak, aşağı kısmı beyazımtrak olur, yaşlı numuneler daha da koyulaşır, kuruyunca kahverengi veya siyah lekeli esmer bir renk alır. Oldukça katı ve dayanıklıdır. Önceleri tadı ve kokusu yoktur. Kurutulanlar da kokusuzdur, kendi kendine yok olmakta olan numuneler çürümekte olan elma veya çilek gibi güzel bir kokuya sahiptir ki bu durumda mantar böcekler tarafından istila edilmiş haldedir.

Kışın ve sonbaharda, kumlu çıplak topraklarda, ince çayırlıklarda, daima çam, sedir ve meşe ağaçlarına yakın ve bunların altındaki toprak üzerindeki gevşek ölü yaprak tabakasının hemen altında gelişir.
Konya ve civarında ve Şanlıurfa ve civarında Kumi otuyla birlikte mikorizal olarak yaşamaktadır.

Keme Kebabı;(Şiddetle tavsiye edilir).
Malzemeler:
400 gr. kemiksiz kuzu kolu . 100 gr. kemiksiz kuzu gerdanı, 200gr. kuzu kuyruk yağı, 40 adet ceviz büyüklüğünde keme, tuz, karabiber, yeşil soğan, biber, domates.
Yapılışı: 
Önce kemeleri güzelce yıkayalım; çünkü çıkarıldığı toprağın bütün dokusunu üzerinde taşımaktadır. Daha sonra pütürlü taşla dış yüzeyini temizleyelim ve tekrar yıkayalım. Kemeyi ortadan ikiye bölüp,  dikkatle ortalarından delelim. Kuzu kolu kuzu gerdanı ve kuyruk yağını buğday tanesi büyüklüğüne gelinceye kadar zırhtan geçirelim. Aman dikkat ezmeyelim. Zırh kıymasına, tuz ve karabiber ekleyerek harmanlayalım. Dövme yuvarlak şişlere bir parça kıyma, bir parça keme gelecek şekilde dizelim daha sonra kor 'dan kül' e dönmeye başlayan meşe odunu ateşinde yakmadan pişirelim. Keme kebabı mutlaka yeşil soğan piyazıyla yenmelidir.
© Yayınlanan haber ve fotoğrafların tüm hakları SUCUDO Ltd firmasına aittir. © Sitede yayınlanan yazıların hiçbiri telif hak sahibinin izini alınmadan yayınlanamaz. Designed & SEO by Levent Özen | Copyright © Bulmaca Cevap | 2011-2024