Sarmaşık, palmiye gibi bitkilerde çiçekliği saran boru şeklindeki bürgü...

Spata, (İng. spathe).

Bir çiçek kümesinin veya koçanın kaidesinde tek olarak bulunan ve onu saran veya yanal olarak çıkan, renkli, büyük ve yaprak veya brakte görünüşündeki yapı.

Koçan şeklindeki çiçek durumunun tabanında tek olarak bulunan ve çiçek durumunu saran renkli, büyük yaprak görünüşündeki yapı.     

Örnek; Hurma, (Dattelpalme /   Dattier / Date palm / Phoneix dactyfera / Datte) En eski bitki çeşitlerinden biridir. Babil’ in en eski yerlileri Sümerler hurmayı en az 5000 sene önce ilk defa yetiştirmişlerdir. Kuzey Afrika ve Orta Dogu bölgelerinin ekonomisinde çok eskiden beri büyük bir rol oynar. İlk defa Basra Körfezinde yetiştirildigi tahmin edilen hurma bitkisi yaklaşık 18-24 m boyundadır. Gövdeleri diktir. Tabanından birçok sürgün verir. Yelpaze şeklinde olan yapraklarının büyükleri tepede toplanmıştır. Çiçekleri ekseriya tek cinslidir. Başak tipindeki çiçekleri “spata” adı verilen büyük yapraklarla çevrelenmistir. Küçük sarı çiçekleri toplu halde açarlar. Meyveleri sarımsı kahve renkli, dış kabuk sarımsıdır. Orta kısım etli ve şeker bakımından zengindir.
 

© Yayınlanan haber ve fotoğrafların tüm hakları SUCUDO Ltd firmasına aittir. © Sitede yayınlanan yazıların hiçbiri telif hak sahibinin izini alınmadan yayınlanamaz. Designed & SEO by Levent Özen | Copyright © Bulmaca Cevap | 2011-2024