Osmanlılar zamanında vergi ve harç vermeyen müslüman halk...

Beraya, 
Beriye (Halk).  Bütün mahlûkat. 
Osmanlılarda halkın kılıç kullanabilenleri ve vergi hârici tutulan müslüman kısmına beraya denmektedir.

Haraç, Osmanlı Devleti' nde Müslüman olmayanların devlete ödemekle yükümlü oldukları vergi. Osmanlı Türklerinde genellikle toprak sahiplerinden devletçe alınan vergi. Vergi ve haraç vermeyen müslüman ahaliye Beraya denir. Bütün halkı kapsaması açısından genelde birlikte kullanılan Reaya ve Beraya ikilisinden Reaya olmayan,vergi vermeyen, yönetici sınıfı için kullanılılan kelimedir. Bunlar ilmiye, kalemiye, seyfiye sınıflarıdır.

Haraç, Osmanlılarda daha ziyade gayr-i Müslim tebeayi ilgilendiren vergilerden biridir. 
Harçlar, Osmanlı örfî vergilerinden bir kalem de "Harçlar" adi altında zikredilmektedir. Bu vergi, daha ziyade resmî dairelere işi düşenlerden alınmaktaydı. Değişik isimlerle alınan bu harçlar, mahkemelerde hakim, kadı ve naillerin verdikleri hüccetlerden, sicillere geçirilen hükümlerden, meşihat makamından yazılı olarak çıkan fetvalardan, ölen bir kimsenin mirasçıları arasında yapılan miras taksiminden, nikah vs. gibi muamelelerin karşılığı olarak alınmaktaydı.
© Yayınlanan haber ve fotoğrafların tüm hakları SUCUDO Ltd firmasına aittir. © Sitede yayınlanan yazıların hiçbiri telif hak sahibinin izini alınmadan yayınlanamaz. Designed & SEO by Levent Özen | Copyright © Bulmaca Cevap | 2011-2024