Evliliğin sona ermesi, erkeğin karısını boşaması.
Talak kelimesinin sözlükte, ipi çözmek, salıvermek, terk etmek, çok gayret sarf etmek anlamındadır. İslâm hukukunda, nikâhla kurulan evlilik bağını çözmek, ortadan kaldırmaktır.
İslam dininde talak caizdir, mübahtır. Ancak, ihtiyaç ve zaruret halinde başvurulması gereken bir çaredir talakın genel hükmü bu olmakla birlikte, bu hüküm yerine göre değişir Mesela, bid'i boşamalar haramdır. Kusuru bulunmayan bir eşi usulüne uygun olarak boşamak mekruh; dindar ve iffetli olmada eşi boşamak mendub; geçimsizlik halinde hakemlerin gerekli bulunduğu boşama farz; sevilmeyen eşin boşanması ise caizdir.
Boşama hakkı prensip olarak erkeğindir. Evlilik hayatında yüklendiği sorumluluk ve külfet açısından erkek buna daha layık görülmüştür. Talakın geçerli olabilmesi için erkeğin bazı şartlara sahip olması gerekir. Bunlar, akıl ve bulûğdur. Mükrehin (zorlanan, ölümle tehdit edilen), sarhoşun, medhuşun (öfke halindeki kimse, talak ehliyetine sahip olup olmadığı, yani bunların talaklarının geçerli olup olmadığı alimler arasında ihtilaflıdır. Hanefilere göre bunların talakları geçerlidir.
Evlenirken erkeğin karısına vermesi gereken maddî bir meblağa mehir denir. Bu, para, altın, gümüş, ziynet eşyası, ev, tarla, dükkan, mal, mülk v.b. olabilir. Mehrin nikâh esnasında peşin verilmesi esastır. Ancak kadın kabul ederse mehrinin tamamını veya bir kısmını te'cil edebilir. Yani, kocasının ödeme işlemini sonraya bırakabilir. İsterse, aldığı veya alacağı mehrin tamamını veya bir kısmını kocasına hibe de edebilir. Erkek, karısını boşadığı zaman, daha önce ödememişse mehrini ödemek mecburiyetindedir.