Kastamonu Cide; Bartın -Sinop Karayolu üzerinde yer alan ve 103 km . uzunluğunda bir kıyı şeridi ile Karadeniz'e açılan Cide, Kuzeyde Karadeniz, doğuda Doğanyurt, Güneyde Şenpazar ve Pınarbaşı, Batıda Bartın ilinin Ulus ve Kurucaşile ilçeleri ile çevrilidir. İlçenin İl' e uzaklığı Şenpazar üzeri 131 km . Doğanyurt -İnebolu üzeri ise 180 km .dir.
Tarihini incelediğimizde; Aycelos bugünkü Cide' dir. Kiteros'ta doğal bir liman olan ve günümüzde Gideros adıyla bilinen eski bir yerleşim merkezidir. Cide 1213 yılında Anadolu Selçukluların, 1460'da Fatih Sultan Mehmet'in Kastamonu'yu almasıyla da Osmanlı İmparatorluğunun egemenliğine geçmiştir. Cide, tarih boyunca ipek yolu üzerinde önemli bir liman olma özelliğini sürdürmüş, Osmanlı İmparatorluğu döneminde de "Karaağaç İskelesi" adıyla Rus çarlığından getirilen tuzun dağıtım merkezi ve imparatorluğa mal sevk edilen bir liman olarak önem kazanmıştır. Önceleri Kastamonu'ya bağlı bir kadılık iken 1868 yılında ilçe olmuştur.
Genelde dağlık ve engebeli bir coğrafi yapıya sahiptir. İlçenin doğusunda İsfendiyar sıradağları uzanır. Geçit vermeyen nehir ve çay yoktur. İlçe merkezinde rakım sıfır olup ortalama rakım ise 800-900 m arasıdır. İlçenin %70 i ormanlarla kaplıdır. Başlıca ağaç türleri: kayın, köknar, gürgen, meşe, çam ve kestanedir. İlçedeki başlıca akarsuları: Kapısuyu, Devrekani, Aydos, Güble ve Fakaz çaylarıdır.
Cide İlçesinden geçen Devrekâni Çayı’nın hayat verdiği Küre Dağları’nın 2000 yılında Milli Park ilan edildi. Bölgenin kendine has coğrafi yapısının ürünü olan kanyonlar (valla kanyonu, malyas kanyonu), mağaralar (ılgarini, kılıçlı), şelaleler ile ünlüdür. Milli parktan Devrekâni ve Şehriban Çayları geçmektedir.
Cide’den Kastamonu' ya doğru 25 dakika kadar gittikten sonra, Çamdibi tabelasından Şeh Dağı yönüne dönülür. Yaklaşık bir saat sonra Çatal Poyra köyüne ulaşılıyor. Geçilen orman ve bölge, yol boyunca karaca, çakal, tilki, kurt, ayıya rastlamak gayet olağan. Hatta literatürde olmayan siyah yaban kedisinin bile gözlemlendiği söyleniyor. Çatal Poyra’da böğürtlen meşhurdur. Valla Kanyonu’nu seyrediyorum. Küre Dağları’ndan doğan Devrekani Çayı, birbirine bağlı beş vadiden geçerek Karadeniz’e dökülüyor. En yüksekteki Valla’yı, Loç, Malyos ve sahile açılan Kısık izliyor. Yani, Valla Kanyonu’nun bittiği nokta, Loç Vadisi’nin başlangıcıdır.