Van Gölü’ne dökülen bir çay...


Bendimahi Çayı,
Ilıca (Zilan),
Deli çay,
Bend-i Mahî,
Karasu,
Güzelsu (Hoşab).

Van gölü kapalı havzasının kuzey doğu kesiminde bir akarsudur. Uzunluğu yaklaşık 30 km. Tendürek ve Sarıçiçek volkanik kütlelerinin güney yamaçlarından ve Türk-İran sınırındaki Esengöl dağının batı yamaçlarından inen kaynak kollarının Çaldıran ovasında birleşmesiyle oluşur. Genç lavlar içinde açılmış, Göndürme boğazı adı verilen dar, derin bir vadiden sonra Muradiye ovasını sular ve Van gölünün kuzey-doğu ucunda göle dökülür. Ortalama akımı 9,9 m3/sn.' dir.En çok su geçirdiği dönem, yağmur ve kar sularıyla beslendiği nisan ve mayıstır.

Van Gölü'nde yaşayan tek balık cinsi olan inci kefalleri, yumurtalarını bırakmak için her yıl ilkbahar aylarında olduğu gibi yine tatlı su yataklarına yönelmeye başladı. Bendimahi Çayı'nda çağlayanları aşmaya çalışan balıklar, görenleri kendine hayran bıraktı. Ancak buna rağmen av yasağına uymayan bazı balıkçılar, milyonlarca balığı yollarından ediyor! 

Osmanlı döneminde bazı ayaklanmalara sahne olmuş, 1895’te Ermenilerin başlattığı ayaklanmalar bastırılmıştır. XIX.yüzyılda Van Vilayetinin merkez sancağına bağlı bir kaza olarak yönetilmiştir. Eskiden Kandahar ve Bargiri ismi ile anılan Muradiye, Bendimahi Çayının doğusundaki bir vadinin yamacında kurulmuştur. Cumhuriyetin ilanından sonra 1935’ te Belediyesi kurulmuş, 24 Kasım 1976’ daki çaldıran depreminde büyük hasar gören Muradiye, yeni baştan yapılanmıştır.

Muradiye ilçesinin batısındaki Ünseli Beldesi yakınında MÖ.2000’ lerden kalan mezarlık, Muradiye Kalesi, Deliçay Kalesi, Keçikıran Kalesi ve Körzüt Kalesi kalıntıları, Kübik Köyü Kümbetleri bulunmaktadır. Muradiye (Bendimahi Çayı) Şelalesi ise ilçenin doğal güzellikleri arasındadır.

Muradiye Şelalesi, Şeytan köprüsü ve Tarihi Kilisesi vardır. Muradiye, Van ilinin tarihi bakımdan en eski ilçelerinden birisidir.
Van’ın en önemli doğal güzellikleri arasında yer alan ve kış mevsiminde dondurucu soğuk yüzünden buzla kaplanan Muradiye Şelalesi güzel bir görüntü sergiliyor.


Muradiye Şelalesi, Yaz aylarındaki ihtişamı ile yerli ve yabancı ziyaretçileri ağırlayarak, kış aylarında Pamukkale' deki travartenleri andıran görüntüsü ile ayrı bir güzelliğe bürünüyor.
İlçeye 8 kilometre uzaklıktaki Bendimahi Çayı üzerinde bulunan Muradiye Şelalesi' nin havaların soğuk geçmesi sebebiyle tamamen donması, yerli ve yabancı turistlerin ilgi odağı oluyor.

Muradiye ilçesi’nde hava sıcaklığının eksi 30 Santigrat dereceye kadar düştüğü zamanlarda 20 Metre yükseklikteki şelale, üzerinde oluşan beyaz örtüyü aylarca sürdürüyor. Muradiye Şelalesi, Muradiye İlçesi’ne 8 kilometre uzaklıkta bulunan Bendimahi Çayı üzerinde bulunuyor
© Yayınlanan haber ve fotoğrafların tüm hakları SUCUDO Ltd firmasına aittir. © Sitede yayınlanan yazıların hiçbiri telif hak sahibinin izini alınmadan yayınlanamaz. Designed & SEO by Levent Özen | Copyright © Bulmaca Cevap | 2011-2024