Uşak' ın Ulubey ilçesinde çok büyük bir kanyon ...

Avgan,
Ulubey Kanyonu (Ulubey Canyon).
Avgan Kanyonu,
ABD’ deki Arizona kanyonlarından sonra dünyanın ikinci uzun kanyonu.

Uşak ilinin Ulubey ilçesi sınırları içerisindedir. ABD deki Arizona Eyaleti sınırları içersinde buluvnan Büyük Kanyon dan sonra dünyanın en büyük 2. kanyonudur. Bugüne kadar bilinmeyen kanyon, Ulubey Çayı ve Banaz Çayı boyunca devam eden bir ana kanyon ile buna bağlanan onlarca büyük yan kanyonlardan oluşur. Ulubey çayı, bütün kanyonu adeta saklı bir cennete çevirmiştir.  Ulubey'de ilin güney ve güney batı kesimlerinde jeolojik yapının özelliğinden dolayı oluşan Ulubey Kanyonu, kanyondan geçen Dokuzsele Deresi’nde meydana gelen kirlilikten dolayı turizme açılamıyor. 

Kanyonun bulunduğu Ulubey, Uşak iline 30 km uzaklıkta yer alan ve Denizli ili'ne sınırı olan ilçe olup kuruluşu 1898 yılına dayanır. Yakın zamana kadar Göbek ve Ulugöbek olarak kullanılan ilçe adı daha sonra değiştirilerek Ulubey olmuştur.Ulubey' de Dünya'nın en büyük ikinci kanyonu olan Ulubey Avgan Kanyonu bulunur. Ayrıca ilçede Sülümenli Harabeleri, Kanyonlar ve Tümülüsler önemli tarihi zenginliklerdir. Ulubey ilçesinin 13 km güneybatısında ve Sülümenli Köyü sınırları içindedir. Blaundous diye bilinir. Ulubey şehir merkezinden Eşme yönünde ilerlerken Güney-Denizli sapağına girip 3-4 km sonra Blaundous yol ayrımı vardır. Yol sapağında tabela mevcuttur ve 4 km sonra kalıntılara ulaşabilirsiniz. Bir adet antik kapı (eko sistemi bulunan) bir adet taş kemer, çok sayıda mezar kalıntısı, yere gömülmüş hâlde bir tiyatro, meydan, taş lahitler ve mağaralar bulunmaktadır.

Kanyonda her türlü meyve ve sebze yetiştirilir. Kanyona toprak yollardan iyi bir arazi aracı ile inebilirsiniz veya belirlediğiniz bir güzergahta grup halinde yürüyüş yapabilirsiniz. Banaz çayında sal sporları, kayalıklarda tırmanış, kanyon boyunca balonla gezinti yapılabilir. Uşak merkezinde konaklayabilir ya da kanyona hakim tepelerde çadır kurabilirsiniz.







Kaynak: http://tr.wikipedia.org
© Yayınlanan haber ve fotoğrafların tüm hakları SUCUDO Ltd firmasına aittir. © Sitede yayınlanan yazıların hiçbiri telif hak sahibinin izini alınmadan yayınlanamaz. Designed & SEO by Levent Özen | Copyright © Bulmaca Cevap | 2011-2024