Kafkas müziğine özgü çıngırağa benzer bir çalgı...

Akapkap,
Kafkas müziğine özgü, ele vurularak çalınan, çıngırak benzeri bir çalgı.


Çalgılar

Abhaz düdük flütü (açarpan) –çalgının da adını aldığı bir dağ otundan elde edilir- 70-80 cm. uzunluğundadır. Usta icracılar genellikle kendilerine genizlerinden vokal demle eşlik ederler.

İki telli Abhaz yaylı sazı (apkhertsa), Svanlar’ın çunuri’sine benzemekte olup bazen vokal koroyla birlikte liderlik rolü oynar ve vokaller bas sesleri sağlarken,apkhertsa ezgiyi icra eder. Abhaz apandur ve açangur’u üç ve dört telli,telleri çekilerek çalınan telli sazlar olup Gürcüler’in panduri ve çonguri’sine benzer. Abhaz aijuma’sı 14 telli bir arp olup artık kullanılmıyor. Abhaz akhima’sı 24 telli bir ziterdi (kanun benzeri bir çalgı) ancak o da çalınmıyor.

Membranofonlar (üzerine deri gerilmiş olan vurmalı çalgılar),çift başlı bir davul olan adavul ile temsil edilir. İdiofonlar (kendi kendine ses çıkarabilen vurmalılar), akapkap ve ainkjaga adlı çıngırakları içerir. Tüm bu çalgılar geleneksel olarak erkekler tarafından çalınır. Kadınlar sadece amirzakan adı verilen akordiyonu çalarlar.
 
© Yayınlanan haber ve fotoğrafların tüm hakları SUCUDO Ltd firmasına aittir. © Sitede yayınlanan yazıların hiçbiri telif hak sahibinin izini alınmadan yayınlanamaz. Designed & SEO by Levent Özen | Copyright © Bulmaca Cevap | 2011-2024