Ameliyatlarda yaraları dikmek için kullanılan bağırsaktan yapılmış iplik...

Katgüt, (Fr. catgut, İng. catgut).
Ameliyatlarda yaraları dikmek için kullanılan, kedi bağırsağından yapılmış iplik.
Emilebilen, çoğunlukla iç organ ve kasların dikilmesinde kullanılan, bağırsaktan elde edilen dikiş ipliği.
Daha çok koyun olmak üzere, at, katır veya eşek barsağından elde edilir. Genellikle tıpta ameliyat ipliği olarak kullanılan, özel olarak hazırlanmış bir iplik. Barsaklar temizlenir, alkali sıvılarla muamele edilir ve steril (mikropsuz) hale getirilir. Dikildiği yerden, zamanla, yara uçları kaynadıktan sonra doku tarafından emilir, ayrıca yara bölgesinden almak gerekmez.

Açık yara uçlarını birbirine yaklaştırarak iyileşmeyi çabuklaştırmak ve kesik damar uçlarını birbirine dikmek için kullanılır. Ayrıca, keman, harp ve yayların ipliklerinde de kullanılmıştır.

Cerrahi steril katgüt, emilebilir bir dikiş malzemesi olup saflaştırılmış koyun ince barsağı mukoza altı fibroz dokudan (çoklukla kollajen) oluşmuştur. Cerrahi katgüt normal ve krome olmak üzere iki tiptir. Krome katgütler emilime karşı daha dirençli olmaları için krom tuzları ile kimyasal olarak işleme tabi tutulmuştur. Normal Katgüt doğal krem rengindedir. Krome katgüt pirogallol ile kahverengi olarak renklendirilmiştir. Krome katgüt Mavi (İndigo) renkli olarak da mevcuttur. Cerrahi katgütler kuru veya şartlandırma çözeltisi içerisinde paketlenir. Şartlandırma çözeltisi aşağıdaki bileşenlerden oluşur;

· Izopropanol alkol, %93.75

· Dietil etanol amin, %1.00
· Sodyum benzoat, %0.25
· Su, %5.00

Cerrahi katgüt, Amerikan Farmakopesi monograflarında yer alan tüm koşulları yerine getirmektedir.


Cerrahi Katgüt, oftalmik uygulamalarında dahil olduğu genel yumuşak doku kapanması ve/veya bağlanmasında kullanılır. Kalp damar dokularında ve sinir dokularında kullanılmaz.










© Yayınlanan haber ve fotoğrafların tüm hakları SUCUDO Ltd firmasına aittir. © Sitede yayınlanan yazıların hiçbiri telif hak sahibinin izini alınmadan yayınlanamaz. Designed & SEO by Levent Özen | Copyright © Bulmaca Cevap | 2011-2024