Güneydoğu Anadolu' nun Kommagene bölgesinde antik bir kent ...

Samosata,
Sümeysat,
Samsat,
Sunken,

Adıyaman’ ın 36 km. güneydoğusunda antik Samosata kenti bulunur. İlk Çağda, Kommegene Krallığının başkentidir. M.S.72’ de Roma İmparatorluğu' na bağlanmıştır.  639’ da Arapların eline geçerek Sümeysat adını almıştır.

IX.yüzyılın ortalarında Araplarla Bizanslılar arasında birkaç kez el değiştiren kent 958’ de İmparator Ioannes Çimişkes tarafından Bizans topraklarına katılmıştır. 1516’ da da Osmanlı egemenliğine girmiştir.
 

Atatürk Barajı’ nın yapımı sırasında sular altında kalmıştır. Samsat yöresinde yapılan kazılarda çeşitli höyüklere rastlanmıştır. Geç kalkolitik çağdan orta çağa kadar yerleşimlerin üst üste yapıldığı höyük en önemlilerinden birisidir. Bunlardan Mithridates Sarayı olarak adlandırılan bir yapı ortaya çıkarılmıştır. Bu yapının büyük bir salonu, odaları ve mozaik döşemeleri ile duvarları kırmızı ve sarı renkli fresklerle kaplı idi.

Samsat yöresinde, Eskitaş Köyü’nün 1 km. Güney-batısında Roma dönemine ait yapı kalıntıları, yazıtlar, kaya mezarları ve çok sayıda çömleklerle karşılaşılmıştır. Bu da eski bir yerleşimi işaret etmektedir.


© Yayınlanan haber ve fotoğrafların tüm hakları SUCUDO Ltd firmasına aittir. © Sitede yayınlanan yazıların hiçbiri telif hak sahibinin izini alınmadan yayınlanamaz. Designed & SEO by Levent Özen | Copyright © Bulmaca Cevap | 2011-2024