Tarhana çorbasına verilen bir başka ad...

Sulutayım,
Göce,
Tarhana çorbası
Tarhana, (Farsça Terhane).
İçine domates, biber, soğan, kokulu otlar, süt veya yoğurt katılan, bulgur, mayalanmış ve kurutularak ufalanmış hamur vb.nden yapılan çorba malzemesi. Çorba, kelimesinin kökeni, Farsça tuzlu anlamında “şur” ile yemek anlamında “aba”dan oluşan “şuraba”nın kısaltılmış şeklidir.

Kökeni Orta Asya Türkleri ile bilindiği söylenir. Tarhana Farsça bir kelimedir. Eskiden her türlü yiyeceği kurutarak saklamak fikri ile ortaya çıkmıştır. Buna Yoğurdun saklanması da dahildir. Tarhana çorbası yoğurdun saklanması için uygun bir çözüm olmuştur. Büyük bir kısmı yoğurttan oluşan Tarhana çorbası besleyici, kuru toz şeklinde olup uzun süre saklanabilir. Türkiye'de Uşak, Denizli, Ankara-Beypazarı ve Kahramanmaraş' da çok ünlüdür.

Tarhana Yapımı,
Yoğurt, nane, un, kırmızı biber, yeşil biber, domates, soğan iyice kıyılıp parçalanarak karıştırılır. Ovularak hamur haline getirilen harç, bir kap içinde üstü bir bezle örtülerek mayalanması ve kabarması için en az bir hafta bekletilir. Bekleme süresi tarhananın türünü belirler. Uzun süre mayalanmaya bırakılan tarhana ekşi tarhana olur, daha az bekletilerek kurumaya alınan tarhana tatlı tarhana olur. Mayalanan harç, parçalar halinde bir yörük dokuması ya da bez üzerine dizilir ve açık havada, gölgelik bir yerde kuruması beklenir. 

Kuruyunca da elle ovulup toz haline getirilerek, bazı yörelerde ise daha büyük parçalar ya da simit halinde kurutularak saklanır.

Malzemeler;
1.5 kg yoğurt, 
2 kg domates, 
3-4 acı sivri biber, 
3-4 adet soğan,
Aldığı kadar un, 2 demet taze nane ve maydanoz, dereotu.

Soğanları doğrayıp, genişce bir tencereye koyun. İçerisine doğranmış biberi, domatesi, nane maydanoz, dereotu ve bir iki bardak suyu ilave ederek kaynatın. Tencereyi ateşten alıp soğuyunca içerisine yoğurt ve unu koyup hamur yapın. Ağzını kapatıp 3-4 gün mayalanmaya bırakın. Ara sıra hamuru yoğurun. Hamur kabarıp istenilen kıvama gelince küçük parçalara bölüp temiz bir bez üzerine koyup kurutun. Hafif nemli haldeyken kalbur veya elekten geçirip toz haline getirin. Kurutma işlemine bir müddet daha devam edin. Nemli saklamak ileride küflenmeye yol açabilir. Bez torbalarda havadar bir yere asarak saklayın. 

Çorbanın yapılışı;
1 çorba kaşığı margarin, 
1 çorba kaşığı salça, 
1 su bardağı Tarhana, 
 çay kaşığı nane, Tuz, 
1 çay kaşığı  kırmızıbiber,  

Margarini tencerede eritilir. Salça tencerede yağda kızdırılır.  5 Su bardağı su ilave edilir. Başka bir kabda ise 1 su bardağı suya, 1 su bardağı tarhana eklenip karıştırılır. Kaynamakta olan tencereye bu karışım ilave dilerekek 15-20 dakika pişirilir. Nane, kırmızı biber, ilave edilir. Tarhana tencerede tamamen eriyince kendi halinde kaynamaya bırakılır. Kıvamı koyu olursa bir miktar kaynar su ilave edilebilir. İçine kurutulmuş ekmek parçaları konarak yanında turşu, nane, yeşil biber, turp, taze üzüm, domates ile servis yapılalarak afiyetle yenier.
© Yayınlanan haber ve fotoğrafların tüm hakları SUCUDO Ltd firmasına aittir. © Sitede yayınlanan yazıların hiçbiri telif hak sahibinin izini alınmadan yayınlanamaz. Designed & SEO by Levent Özen | Copyright © Bulmaca Cevap | 2011-2024