Japonya' da kimononun beline sarılan geniş kuşak ..

Obi,
Japon kadın ve çocuklarının kimono üstüne bağladıkları enli kuşak.
Kimononun üzerine bağlanan uzun Japon kemeri.
Bir tür uzun Japon kemeri.
 
Kimonolar ikinci dünya savaşının sonuna kadar japon kadınlarının günlük giysisi idi. İkinci dünya savaşı sonrası  japon ekonomisini canlandırmak için kadınların da çalışmak zorunda kalması nedeni ile japon kadınları çalışmak için hiç de elverişli olmayan kimono yerine etek, pantolon giymeye başlamıştır. Günümüzde sadece özel günlerde (düğün, festivaller, cenaze...v.s gibi törenler) giyilen bir kıyafet haline gelmiştir.
 
İki cins kimono vardır. Birincisi henüz evlenmemiş olan kızların giydigi kimono ki japonlar buna kız oğlan kız kimonosu derler. Bu kimononun kol kısmından sarkan kumaş neredeyse yere değecek kadar uzundur ve daha bir açık renkli, süslü püslüdür. 
İkincisi ise "ben kızken" kimonosudur ki bu kimononun kol kısmındaki kumaş daha kısadır ve artık kadının evli olduğunu gösterir. Öyle pek bir şatafatlı değildir.

Hiç bir japon kadını kendi başına kimono giyemez, Çünkü obi kimononun kuşağını bağlamak çok zordur. Bu bağlama işi sadece ehil kişiler tarafından yapılabilir. Sanıldığı gibi kimononun altına hiç bir şey giyilmez diye bir şey yoktur. İçine külot, sütyen giyilmez ama onun yerine vücudu tamamen saran beyaz bir fistan giyilir. Ayaklara geta denilen ve o narin ayakları bayağı acıtacak sandaletler giyilir. Saçlara kushi denilen tokalar takılır.
 
Kimono iten yapılır. Ancak alternatif ipliklerle dokunmuş kumaştan yapılan kimonolar da giyilir. Kimono kadınlar içindir. 
 
Ayrıca erkeklerin de kimonosu vardır. Kimi durumlarda bu kimono'ya hakama da denir. Kimono'nun sözcük anlamı tam olarak giysi demektir.
© Yayınlanan haber ve fotoğrafların tüm hakları SUCUDO Ltd firmasına aittir. © Sitede yayınlanan yazıların hiçbiri telif hak sahibinin izini alınmadan yayınlanamaz. Designed & SEO by Levent Özen | Copyright © Bulmaca Cevap | 2011-2024