1936’da paraşütle atlarken düşerek ölen ilk kadın hava şehidimiz. ..

Eribe.
Havacılık Tarihinde Türk Kadınları:
İlk uçan kadın Göklerle taşına ilk Türk kadını, Belkıs Şevket Hanım oldu.Kadın Haklarını Koruma Cemiyeti kurucu üyelerinden Belkis Şevket Hanım 30 Kasım 1913'de Fethi Bey'in kullandığı Döperdüsin tipi uçakla uçtu.
Uçak kazasında ölen ilk Kadın Trakya'daki tatbikata gelen Junkers A20'ye yolcu olarak binen Mefharet Hakkı Hanım 27 Ekim 1927 günü Üsteğmen Asım komutasındaki uçağın iniş sırasında kırım geçirmesi sonucu beyin kanamasından hayatını kaybetti.
İlk pilot Bedriye Tahir Gökmen. Vecihi Sivil Uçak Okulu'nda eğitim alan Bedriye Tahir Gökmen 1934 yılında mezun oldu.Lisans kontrolü eğitim verilen eğitim uçağı kırım geçirdiği için yapılamadı.
İlk askeri pilot Sabiha Gökçen.Atatürk'ün manevi kızı olan Sabiha Gökçen, 1935 yılında uçuşlara başladı.1936'da Askeri pilot olarak mezun oldu.Dünyanın ve Türkiye'nin ilk kadın askeri pilotu oldu.Tek başına yaptığı uçakla Balkan turu büyük ilgi çekti.1955 yılına kadar Hava Kuvvetleri ve Türk Hava Kurumu'nda (THK) pilot olarak görev yaptı.
İlk paraşütçü Yıldız Uçman.Eylül 1935'de Rus R-5 uçağından yaptığı atlayış ile Türkiye'nin ilk kadın paraşütçüsü oldu.
İlk ŞehiT Eribe Hürkuş.Ünlü Türk havacılarından Vecihi Hürkuş'un kardeşinin kızı olan Eribe, 29 Ekim 1936'da Cumhuriyet Bayramı gösterileri için prova atlayışı sırasında paraşütünün tam açılmaması nedeniyle ağır yaralandı.Kazadan birkaç gün sonra Eribe Hürkuş iç kanama nedeniyle hayatını kaybetti.
İlk kadın uçuş doktoru Tabip Yarbay Türkan Demirel.1964 yılında uçuş doktoru eğitimi alarak Hava Kuvvetleri'nde görev yaptı.
kaynak:http://hurarsiv.hurriyet.com.tr/goster/haber.aspx?id=-227319&yazarid=41
© Yayınlanan haber ve fotoğrafların tüm hakları SUCUDO Ltd firmasına aittir. © Sitede yayınlanan yazıların hiçbiri telif hak sahibinin izini alınmadan yayınlanamaz. Designed & SEO by Levent Özen | Copyright © Bulmaca Cevap | 2011-2024