Kum fırtınalarını engellemekte yararlanılan bir tür çalı ...


Ebucehil, 
Ephedra distachya,
Kum fırtınalarını engellemekte yararlanılan bir tür çalı .

Ephedraceae ailesinden, boyu 25 -50 cm arasında değişir. Avrupanın güneyi ile Asyanın orta ve batı yörelerinde yetişen bir çalıdır. Yöresel adı Ebu Cehil çalısı' dır. 

Güçlü kökleri ile erozyona karşı toprağı korur. Aynı zamanda kuvvetli bir stimulandır. Uyarıcı veya Stimülan geçici olarak farkındalığı ve uyanıklığı artıran ilaçlar ya da maddelerdir. Ebucehil Çalısı diye bilinen derin köklü, kurağa dayanıklı bir  çalıdır. 


Bu tür bitkiler erozyonu önler, fırtınaların oluşumunu engeller. 

Ebucehil çalısı tahrip edilmediği takdirde, taç kısmı 3–4 m genişleyerek toprak yüzeyini örtmekte ve rüzgara karşı kum hareketini önlemektedir. Bu nedenle kum fırtınalarını engellemekte kullanılır.

Kurak bölgelerde en önemli sorunlardan biri de rüzgarla taşınan tozdur. Kurak bölgelerdeki iklime uygun “Ebucehil Çalısı” rüzğarlarla taşınan bu toz ve fırtınaları önler.
© Yayınlanan haber ve fotoğrafların tüm hakları SUCUDO Ltd firmasına aittir. © Sitede yayınlanan yazıların hiçbiri telif hak sahibinin izini alınmadan yayınlanamaz. Designed & SEO by Levent Özen | Copyright © Bulmaca Cevap | 2011-2024