Deride geniş leke ...

Yama, (İng. patch ).

Deride leke,
Benzer olarak, Tıp dilinde iktiyoz hastalığına benzer. Bu bir hastalık olup deri, kuru, pul pul ve bazen de çatlak görünümdedir. 
İktiyoz, hayatın ilk yıllarında başlayan ve yaşam boyu süren, kalıtımsal ve soydan geçen yaygın bir keratozdur. Yani hasta­lıklı deri kuru, esmer, gri renkte olup üze­ri balık pulu biçiminde kabuk gibi serttir. Bazı biçimleri doğuştan vardır. Sık sık sıcak banyo yapmak bir tedavi yöntemidir.



 
Halk arasında derideki bu lekelere;
Örümcek izi, 
Leylek ısırığı, 
Kiraz lekesi, 
Gülleme.
gibi isimler verilir.

Deride oluşan siyah leke hastalığına Yunanca Melazma denir.

Deri renginin oluşmasında iki önemli faktör vardır. Birincisi, kan damarlarının içindeki hemoglobin, ikincisi ise renk hücrelerinin ürettiği melanin'dir. Deride pembeleşme, kırmızı, mavimsi renkli lekeler hemoglobinden kaynaklanır. Ten rengini belirleyen ve normal deri rengi ile kahverengi tonları arasındaki renkleri ise melanin belirler. Saç ve göz rengini melanin belirliyor. Yüzdeki ben, çil, doğum ve yaşlılık lekeleri ise ayrı değerlendirilir. 

Bundan başka güneş ışınlarının etkisi ile oluşan pigment artışı, ciltte geniş leke görüntüleri oluşturur ki bunlara da yama denir.  Ayrıca sivilce izleri, hamilelik, aşırı antibiyotik kullanma, yanlış kozmetik ürünleri gibi sebeplerden de ciltte lekeler oluşur.

Dış derinin renk kaybına uğramasıyla oluşan beyaz plaklarla oluşan deri hastalığına Vitiligo (klasik lökoderma) denir. 

Yama kelimesinin diğer anlamları;
Delik ve yırtığı uygun bir parça ile onarma, kapatma. 
Bu iş için kullanılan parça.
Deride geniş leke.
Bayır, meyilli arazi, yokuş,
Alt değirmen taşının parçaları.
Kağnı tekerini oluşturan tahtalar.  
Yan, ön, karşı. 
Yakın. 
Karşılık

Yama, (İng. graft).
Vücudun bir bölgesini örtmek veya bir eksikliği desteklemek için eklenen bir parça canlı doku, greft.
Çalışma ya da dağıtım eşlemlerinin bozulmuş bölümlerinin yerini almak üzere hazırlanmış parça.
 
© Yayınlanan haber ve fotoğrafların tüm hakları SUCUDO Ltd firmasına aittir. © Sitede yayınlanan yazıların hiçbiri telif hak sahibinin izini alınmadan yayınlanamaz. Designed & SEO by Levent Özen | Copyright © Bulmaca Cevap | 2011-2024