Bitlis'in Adicevaz ilçesinde, Urartular döneminden kalma bir kale ...


Kef,
Kef kalesi, 
Bitlis'in Adilcevaz ilçesinin kuzeyindedir. Adilcevaz Bitlis'e 85 km. uzaklıktadır. Kef kalesi,  Urartular döneminden kalma bir kaledir.  Adilcevaz ilçesindeki kef kalesi 6 km.  kuzeydeki volkanik bir tepenin üzerinde yer alır. Kalenin adı Arzaşkun olup, Urartuların yaşadıkları bir yerleşim yeridir. Doğal tepenin üç tarafı, doğu, batı ve güney yönleri çok dik ve sarptır. Kef Kalesinin denizden yüksekliği 2270 m.’ dir.  Kef Kalesi Adilcevaz’ın bulunduğu yerden yaklaşık 625 m. kadar yüksektedir. Kef Kalesi yalnızca Urartular döneminde kullanılmıştır. 
Ermeniler döneminde Pznunik vilayetinin kentlerinden biri olarak Artske ismiyle bilinmiştir. Bitlis'in Adilcevaz ilçesinin diğer ismi elcevaz' dır. Arapça Zatülcevz (cevizler vadisi) adıyla anılmaktadır. Kentin daha eski ismi Urartu dilinde Artske - Artsike' dir. 

Adilcevaz, Osmanlı hakimiyetine 1514 yılında girmiştir. Adilcevaz 1916-1918 yılları arasında Ruslar'ın işgali altında kalmıştır. Adilcevaz' da Ekim ayının ilk haftasında Ceviz Festivali geleneksel olarak düzenlenir.
© Yayınlanan haber ve fotoğrafların tüm hakları SUCUDO Ltd firmasına aittir. © Sitede yayınlanan yazıların hiçbiri telif hak sahibinin izini alınmadan yayınlanamaz. Designed & SEO by Levent Özen | Copyright © Bulmaca Cevap | 2011-2024