Türk havacılık tarihinin en önemli isimlerinden birisi, pilot, asker ve girişimci ...

Hürkuş,
Vecihi Hürkuş,
D. 6 Ocak 1896 İstanbul - Ö. 16 Temmuz 1969 Ankara
Pilot Astsubay Başçavuş,
Mühendis, Müteşebbis (Girişimci).
Türk havacılık tarihinin en önemli isimlerinden birisidir.
Türkiye'nin ilk uçak tasarımcısı ve üreticisidir.

İstanbul'da 6 Ocak 1896 tarihinde doğdu. I. Dünya Savaşı'na katıldı. Savaşta yaralanınca İstanbul'a gönderildi. 1913 yılında yeşilköy (o zamanki adı Ayastefanos) tayyare mektebinde öğrenim gördü ve 15 Kasım 1916 tarihinde  pilot olarak mezun oldu.

Birinci Dünya Savaşında Ruslara esir düştü ve Hazar denizindeki Nargin adasına gönderildi. Nargin Adası'ndan yüzerek İran üzerinden Türkiye'ye kaçtı. 1918 yılında tekrar Yeşilköy'de bulunan Tayyare Bölüğüne katıldı. 

Kurtuluş Savaşı'na katıldı. O esnada Jandarma Komutanı Ratıp Bey'in kızı Hadiye Hanım'la evlendi. Gönül ve Sevim adında iki kızı oldu. 1925 yılında eşinden boşandıktan sonra İhsan Hanım'la evlendi ve 1927 yılında Perran isimli bir kızı daha olmuş.


İnönü ve Sakarya savaşı sırasında keşif ve destek uçuşları ile başarı sağlamıştır. Kurtuluş Savaşı'nın ilk ve son uçuşunu yapan pilottur. 

Savaştan sonra İzmir'de yeni tayyarecileri eğitmeye başlamış. Daha sonra askeri havacılıktan ayrılarak uçak tasarımı ve yapımı çalışmalarına devam etmiş. 1937 yılında Türk Hava Kurumu, Vecihi Hürkuş'u mühendislik eğitimi için, Almanya'daki mühendislik okuluna gönderdi. 1939 yılında mezun olarak ülkesine döndü. Ancak iki yılda mühendis olunmayacağı gerekçesiyle uçak mühedisi ruhsatı verilmedi.

29 Kasım 1954 yılında Hürkuş Hava Yolları'nı kurdu. Filoya aldığı sekiz THY uçakları kazalar, kaçırılmalar, sabotajlar sonunda Hürkuş Hava Yolları'nın uçakları uçuştan men edildi ve iflas etti.

16 Temmuz 1969 yılında, Ankara'da Gülhane Askeri Tıp Akademisi Hastanesi' nde, 73 yaşında vefat etmiştir.

Madalyaları;
Kırmızı şeritli İstiklal Madalyası verilmiştir. 
TBMM tarafından üç kez takdirname verilmiş, tek kişidir. 
Mecidiye Nişanı, Osmaniye Nişanı, Harp Madalyası
© Yayınlanan haber ve fotoğrafların tüm hakları SUCUDO Ltd firmasına aittir. © Sitede yayınlanan yazıların hiçbiri telif hak sahibinin izini alınmadan yayınlanamaz. Designed & SEO by Levent Özen | Copyright © Bulmaca Cevap | 2011-2024