Avrupa Ekonomik Topluluğu üyesi ilk başta beş ülke arasında, sınır kapılarındaki polis ve gümrük kontrollerini bütünüyle ortadan kaldırmayı amaçlayan antlaşma ...

Schengen,
Schengen Antlaşması,
Avrupa Ekonomik Topluluğu üyesi ilk başta beş ülke arasında imzalanmış. Daha sonra üye ülke sayısı 26'ya çıkmıştır. Sınır kapılarındaki polis ve gümrük kontrollerini bütünüyle ortadan kaldırmayı amaçlayan bir antlaşmadır. (Şengen)

Avrupa Ekonomik Topluluğu üyesi beş ülke arasında, sınır kapılarındaki polis ve gümrük kontrollerini bütünüyle ortadan kaldırmayı amaçlayan antlaşmadır.

Yaklaşık olarak 4.312.099 km2' lik alanı kaplayan Schengen anlaşması ile oluşturulan Schengen bölgesi, 01.04.2019 itibariyle 26 Avrupa ülkesi için geçerlidir.

Schengen ülkeleri: 
Almanya, Avusturya, Belçika, Çek Cumhuriyeti, 

Danimarka, Estonya, Finlandiya, Fransa, Hollanda, İzlanda, İtalya, İspanya, İsveç, İsviçre, Litvanya, Lihtenştayn, Letonya, Lüksemburg, Macaristan, Malta, Norveç, Polonya, Portekiz, Slovakya, Slovenya, Yunanistan.

14 Haziran 1985 tarihinde beş Avrupa ülkesi arasında imzalanmıştır. Batı Almanya, Fransa, Belçika, Hollanda ve Lüksemburg'dan oluşan üç Benelüks (Benelux) ülkesidir.  Benelüks, Belçika, Hollanda ve Lüksemburg'un coğrafî olarak birlikteliğini anlatan, politik ve resmi bir iş birliği temeline oturan birliktir.

19 Haziran 1990 yılında imzalanan Schengen Anlaşmasını Uygulama Konvensiyonu ise anlaşmayı uygulamaya koymuştur. Anlaşmalar, Fransa, Almanya ve Lüksemburg sınırlarının kesiştiği yer olan Lüksemburg'un Schengen adlı kasabasında imzalanmıştır.

İkinci Schengen anlaşması Moselle Nehrinin ortasında Prenses Marie-Astrid isimli bir teknede imzalanmıştır. Anlaşma, ancak 26 Mart 1995 tarihinde devreye girmiş ve bu sürede Portekiz ve İspanya da anlaşmaya ortak olmuşlardır.

2008 yılında Monako, Norveç, İzlanda ve İsviçre bu anlaşmaya dahil olmuştur. Uzun mücadelelerden sonra Liechtenstein, 2011 yılı sonu itibarıyla Schengen bölgesine katılmıştır.

Schengen bölgesine ve anlaşmasına dahil olması planlanmış Ülkeler;
Bulgaristan
Romanya
Kıbrıs Cumhuriyeti
Hırvatistan
© Yayınlanan haber ve fotoğrafların tüm hakları SUCUDO Ltd firmasına aittir. © Sitede yayınlanan yazıların hiçbiri telif hak sahibinin izini alınmadan yayınlanamaz. Designed & SEO by Levent Özen | Copyright © Bulmaca Cevap | 2011-2024