Tabut ...

Sal,
Tabut,
Sandık,
Arapça, تابوت
İng. Coffin, bier.
Frn. Cercueil,
Alm. Sarg.
Ölünün içine konulduğu sandık biçiminde araç, sal, ölü salı.




Arapça, Meyyit, ölü, میت
Ölünün taşınmasına veya kabire konulmasına yarayan alet, sandık. 
Tabutlar, sandıklar, Tevabit.  
Sandık.  
Ölü nakline mahsus sandık. 
Dönüp dolaşıp gelinecek merci-i küll. 

Mezarların açılması, ölülerin çıkarılması, ölülerin tahniti, tabutlanması ve nakli fert, toplum ve çevre sağlığı açısından önem arz etmektedir. Bununla ilgili olarak 1593 sayılı Umumi Hıfzıssıhha Kanununa uygun olarak ve yayınlanmış genelgelere uygun olarak yapılmalıdır.  Sağlık Bakanlığı tarafınca  yayınlanmış, 19 Ocak 2010 tarih ve  27467 sayılı Resmi Gazete, Yönetmeliğine göre yapılması gerekir.

Tabut, cenazenin taşınmasını kolaylaştıran bir malzeme, bir sandık şeklinde olup, uzunluğu ve genişliği bir insanın sığabileceği büyüklüktedir. Baş taraftan ayağa doğru daralmaktadır. Tabutlar çeşitli şekillerde yapılmaktadır. 



Yoklukta tabut veya sal ile ölü nakli yapılamadığı durumlarda, ağaçtan yapılmış merdiven üzerine konularak veya uzun bir ağaca ölüyü bağlayarak iki kişinin omuzlarında ölü nakli yapılmaktadır. (Etiyopya)

İslam dinine göre çivisiz, geçmeli tahtadan yapılmış, sade, çok süslü olmayan tabutla ölünün gömülmesi olmaktadır. Özellikle kadınların, tabutla gömülmesi tercih edilmesi iyidir. Konu esasen mezar toprağı ile ilgili olup çürük, kokuşmuş ve nemli topraklara tabutla gömülme işlemi uygundur. Mezar toprağı kuru ve sağlam ise gömme işi tabutsuz yapılabilir. Örf ve  adetlere göre tabutla gömülünce, tabut içine biraz toprak konur. 

Cenazenin durumu da tabutun özelliğini belirler. Kolera, veba, çiçek, şarbon, cüzzam, ruam ve tifus gibi hastalıklardan vefat edenlerin nakli esnasında tabutunun içi çinko ile kaplanır. Bazen cenazenin bedeni taşınmaya uygun olmayabilir. Bu duruma uygun tabut hazırlanarak tabutla gömülür. Nihayetinde her canlı ölümü tadacaktır. Tabut ya da nakil biçimi o kadar önemli değil. 

Hz. Musa'ya inen evamir-i aşerenin konulduğu sandık.

Yumurta sandığına da tabut denir.

Su kovasına da tabut denir.

Farsça tabut anlamında kullanılan sal kelimesi, سال , yıl demektir.
© Yayınlanan haber ve fotoğrafların tüm hakları SUCUDO Ltd firmasına aittir. © Sitede yayınlanan yazıların hiçbiri telif hak sahibinin izini alınmadan yayınlanamaz. Designed & SEO by Levent Özen | Copyright © Bulmaca Cevap | 2011-2024