Anason likörü ...


Anizet,
Anesone,
Anis likörü,
Anason likörü,
Anason aromalı bir likör.
Anasondan yapılan ve genellikle meyenkökü eklenen likör çeşididir.

Ojen,  Anason aromalı bir İspanyol likörü.

Ricard, Anasonlu bir Fransız içkisi.

Melette, Anasonlu bir İtalyan likörü

Anis sözcüğü genel olarak anasonlu içkiler için kullanılır. Alkol, su, şeker ve yeşil anason esansının karışımıyla elde edilen liköre, Anizet, Anisette denir.

Anason, Anise,
Anason, kokusu ile tanınan, Apiaceae familyasında bulunan çiçekli bir bitkidir.  Anasonun ana vatanı Güney Batı Asya'dır. Türkiye'de Ege ve Doğu Akdeniz bölgelerinde yetiştirilir. Anasonun kendine has bir kokusu ve hafif tatlı bir tadı vardır.  Lezzeti, yıldız anason, rezene ve meyan kökü gibi diğer baharatlarla benzerlik gösterir. Çiçekleri beyazdır. Bitkinin meyveleri küçük yapıdadır. 

Bitkinin tohumu çiçeklerin ucunda bulunur. Ülkemizde yemeklerde, tatlılarda baharat olarak kullanılır. Alkollü içeceklerin yapımında kullanılır. Özellikle rakı anason ile özdeşleşmiştir. Rakıda anason tohumu kullanılır. Anasonsuz üzüm rakısı da vardır. Düziko denir.  Ayrıca anasondan yapılan likör ise ayrı bir kültürdür ve çok lezzetlidir. Anis likörü, Anizet olarak bilinir.

İçki yapımından ziyade ilaç yapımında kullanılan şifalı bir bitkidir. Çok eskiden beri  çay ve baharat olarak kullanılmıştır. Anason, özellikle sindirimi düzenleyici etkisiyle bilinir. Anason çayı, kabızlık, balgam, öksürük, uykusuzluk, stres, mide, solunum yolu tedavisinde kullanılır. Anasonda bulunan vitamin ve mineraller sayesinde zengin bir besin kaynağıdır.

Anason yağı içeren merhemler ve sabunlar, cilt sağlığı için doğal bir ilaçtır. Akne tedavisinde kullanılır.  Birçok öksürük şurubu ve boğaz ağrısı ilacının üretiminin esasında anason vardır.
© Yayınlanan haber ve fotoğrafların tüm hakları SUCUDO Ltd firmasına aittir. © Sitede yayınlanan yazıların hiçbiri telif hak sahibinin izini alınmadan yayınlanamaz. Designed & SEO by Levent Özen | Copyright © Bulmaca Cevap | 2011-2024