Civalı Termometrenin mucidi, Alman fizikçi, mucit ...

Fahrenheit,
Daniel Gabriel Fahrenheit,
Gabriel Daniel Fahrenheit, 
D. 24 Mayıs 1686 Danzig Almanya - Ö. 16 Eylül 1736 Lahey, Hollanda.
Alman fizikçi, mucit ve bilimsel enstrüman yapımcısı.
İlk civalı termometreyi bulan kişi.
Maddenin kaynama noktasının hava basıncıyla değiştiğini gösterdi.

Civalı Termemetre buluşu ile İngiltere’de, Royal Society üyeliğine seçildi.

Daniel Gabriel Fahrenheit eskiden Almanya'nın şehri olan, bugün Polonya'nın şehri olan Danzig’de doğdu. 1686 ile 1736 yılları arasında yaşamış ve 50 yaşında vefat etmiş Alman fizikçidir.

Günümüzde F simgesiyle gösterilen ve Fahrenheit derecesi (ºF) olarak bilinen sıcaklık ölçü birimini bulan ve 32º ile 212º arasında olan bu sıcaklık derecesini bulan bilim adamıdır.

Fahrenheit derecesi günümüzde Amerika ve İngiltere’de kullanılmakta olan sıcaklık ölçü birimidir. Bir tür termometre olan Fahrenhayt donma sıcaklık derecesi olarak 32 ºC kaynama sıcaklığı olarak 212 ºC yi kabul etmektedir.

Hollanda ve İngiltere seyahatlerinde deneysel fizik ve meteoroloji alanlarında bilgisini artırdı. 
Cam üflemeyi de öğrenmişti. 1710 yılında yaptığı termometre başlangıç noktası olarak soğuk bir karışımın sıcaklığını bitiş noktası olarak da ağız boşluğunun sıcaklığını ilke saydı. Daha sonra bu termometreyle ölçtüğü suyun donma sıcaklığını 32, kaynama sıcaklığını da 212 derece olarak saptayarak kısaca °F simgesiyle gösterilen Fahrenheit derecesi ölçeğini ortaya koydu. 

1720 tarihinde termometresini daha da geliştirerek ispirto yerine ilk kez civayı kullandı. Bugün hala İngiltere ve ABD’de kullanılan en eski sıcaklık (Fahrenheit) ölçeğini geliştirmekle kalmayıp aynı zamanda ilk civalı termometreyi yapmıştır.

Maddenin kaynama sıcaklık ölçü birimi olarak kullanılmakta olan Fahrenheit derecesi ile Celcius derecesi arasındaki bağlantı aşağıdaki gibidir.

T Fahrenheit = 1,8 x T Celsius + 32

Yani Fahrenheit’i, santigrat’a çevirmek için Fahrenheit rakamından 32 çıkarılır kalan 5/9 ile çarpılır.
© Yayınlanan haber ve fotoğrafların tüm hakları SUCUDO Ltd firmasına aittir. © Sitede yayınlanan yazıların hiçbiri telif hak sahibinin izini alınmadan yayınlanamaz. Designed & SEO by Levent Özen | Copyright © Bulmaca Cevap | 2011-2024