İstenç kaybı, irade kaybı...

Abuli,
İstenç kaybı,
Fr. aboulie  
İrade yitimi,
İrade kaybı,
Abuli teriminin, literatürde kullanımı da oldukça sınırlıdır. 
İradenin durgunlaşması ya da yetersizliğiyle belirir. 


Hastada yorgunluk duygusu uyandıran depresyondur. 
Eyleme geçme ve düşünme dürtüsünde azalma eylemin sonuçlarına karşı kayıtsızlık olup nörolojik kusurla ilişkilidir. Abuli kimse istençli çabalarını dağıtır. Sayısız eylemlere girişir, fakat hiç birini tamamlayamaz. Abuli durumu afif veya ağır olabilir. 

Hafif abuli durumunda irade güçlerini birçok yöne dağıtan hasta, başladığı tüm etkinlikleri yarıda bırakır. Kişi karar verme ya da kararlı davranma yeteneklerini yitirir. Daha ağır abuli durumunda ise kişi tüm toplumsal etkinliklerinden ayrılarak zamanını yatakta geçirmeye başlar. Bazen aylarca aşamadığı o güçsüzlüğe katlanarak eylemsizlik içinde kalır. 

Bazı ağır abuli durumları alkolizm nedeniyle ortaya çıkar. Kişiyi çaresizlik içine sokan korkular ve kaygılar,  irade yetersizliğinin bir belirtisidir. Abuli terimi henüz yaygın olarak kullanılmamaktadır. 

Kendiliğinden yapılan şeylerin azalması , hareketlerin yavaşlaması , donuklaşması ve duraksamalı olması, yanıtların ya hiç oluşturulmaması ya da gecikme ile oluşturulması , künt ya da yetersiz duygulanım tablonun genel görünümünü oluşturmaktadır.

Beyin sapından frontal loblara kadar olan bölgeler çoğunlukla yapısal bozukluğa uğramış olurlar.
© Yayınlanan haber ve fotoğrafların tüm hakları SUCUDO Ltd firmasına aittir. © Sitede yayınlanan yazıların hiçbiri telif hak sahibinin izini alınmadan yayınlanamaz. Designed & SEO by Levent Özen | Copyright © Bulmaca Cevap | 2011-2024