Muğla'nın Ortaca ilçesinde turistik bir yöre ve koy ...


Sarıgerme,
Muğla'nın Ortaca ilçesinde turistik bir yöre ve koydur. Ortaca İlçesi’nin çevresi, Dalyan, İztuzu plajı, Sarıgerme gibi yerler vardır. Ortaca şehir merkezinden 15 dakikada Sarıgerme Plajına, 25 dakikada İztuzu Plajına ulaşılmaktadır. Ayrıca 35 dakikalık bir zaman diliminde Aşı Koyuna gidilebilir. Aşı koyu, Bakardi koyu, Dişibilmez koyları el değmemiş doğası bozulmamış, bakir koylardandır.

Sarıgerme, Dalaman Havaalanın yakınındadır. Sırtını çam ormanlarına dayamış, sahilinde ince kumsal bulunan bir doğa harikasıdır. Tarihte Pisilis antik kenti kuruluymuş bu sahillerde. Kent şimdi kumların altında kalmış. Sarıgerme'de M.S. IV ve VI. yüzyıldan kalma harabelerle çevrili tarihi bir şehir merkezi ve mezarlık halen vardır. Kazı çalışması yapılmadan bölge turizme açılmış. Bu antik Pisilis kenti tarihin ve kumun derinliklerinde kalmıştır. 

Sarıgerme, Osmaniye köyünün sahilinin adıdır. Köy sahilden 850 m içeridedir. Sarıgerme adının hikayesi şöyledir. ; Osmaniye’nin içinden geçen ve kumsalı bölen Sarıçay ile ilgilidir. Ormandan kesilen kerestelerin denize taşınmasından kullanılırmış. Keresteler denize kaçmasın diye de deniz bağlantısı ağ veya uygun bir malzeme gerilerek kapatılırmış. Bu işleme germe denmiş. Sarıgerme adı da böyle ortaya çıkmış. Sarıgerme 7 km uzunluğundaki kumsalı, sığ denizi ve biraz açıktaki Baba Ada’sıyla bir tatil cennetidir. 

Muğla ili Ortaca ilçesinde bulunan Dalyan,Köyceğiz Gölü’nü denize bağlayan ve antik dönemde Calbis adı verilen fiyort tipi doğal kanalın kıyısında şirin bir tatil beldesi.

Dalyan Kanalının karşı kıyısında, Köyceğiz ilçe sınırlarında Çandır ve Sultaniye köylerinde sıcak kükürtlü kaplıca suları çıkıyor ve romatizma ve cilt hastalıklarına deva olmaktadır.

İztuzu sahili dev kaplumbağalar Caretta Carettalar ile dünyaca ünlendi. Ayrıca Nil kaplumbağaları da (Trionyx Tringulus) kanalın göle yakın kısımlarında yaşıyorlar. Dalyan kanallarında hemen her mevsim boyu 1 metreyi bulan kaplumbağalar görebilirsiniz. Nil Kaplumbağaları ayakları tırnaklıdır ve balıkla beslenirler. 



Dünyada pek az yerde yetişen sığla ağacı (Liquidamber Oriantalist ) bu bölgede yetişmektedir. 
Sığla Ağacı da denilen bu ağaçlar Tepearası ve Okçular köylerinde de yetişmektedir

Zamanında ticari açıdan önemli bir liman kenti olan Kaunos antik kenti bu bölgededir. Denizin alüvyonlarla dolmasıyla liman özelliğini kaybetmiştir. Denizden ulaşılıyor. 
Kaunos antik kenti yakınında Sülüklü göl ve Çandır köyü bulunuyor. 
© Yayınlanan haber ve fotoğrafların tüm hakları SUCUDO Ltd firmasına aittir. © Sitede yayınlanan yazıların hiçbiri telif hak sahibinin izini alınmadan yayınlanamaz. Designed & SEO by Levent Özen | Copyright © Bulmaca Cevap | 2011-2024