Sinop yöresinde yaygın olan bir tür erkek başlığı ...

Arçin,
Sinop yöresinde yaygın olan bir tür erkek başlığı.
Yörsel bir tür erkek başlığı. 
Karadeniz bölgesinde, özellikle Sinop’ta yaygındır. 
Kaput bezinden takke biçimindedir. Kenarları ve üzeri boncuklarla bezenmiştir.

1950 yıllarında giyim ve kuşamda görülen toplumsal değişim Sinop'ta da yaşanmıştır. Kırdan kente göç ile giyim ve kuşamın yerel niteliği  ortadan kalkmıştır. Sinop'ta iç kesimlerde yerel giysilere daha çok rastlanmıştır. Boyabat ve yöreside daha çok kadın giyiminde görülmüştür.  

Ayancık, Gerze, Boyabat ve Dikmen köylerinde kadınlar başlık olarak fes kullanmaktadır. Üstüne oyalı yemeni, al renkli çar ya da pıta örtülmektedir. 

Sinop yöresinde geleneksel erkek giyiminde Karadeniz etkisi belirgindir. Başlıklar çok çeşitlidir. Bunlar Kafkas göçmenlerinin kullandığı papak, dağ köylülerinin kullandığı dolak yanında kaput bezinden yapılmış arçin de çok yaygın olarak kullanılmıştır. Arçin takke biçimindedir. Çevresi boncuklarla işlenmiş arçin erkeklerin kullandığı bir başlık türüdür.
© Yayınlanan haber ve fotoğrafların tüm hakları SUCUDO Ltd firmasına aittir. © Sitede yayınlanan yazıların hiçbiri telif hak sahibinin izini alınmadan yayınlanamaz. Designed & SEO by Levent Özen | Copyright © Bulmaca Cevap | 2011-2024