Antalya'nın Elmalı ilçesinde bir bir göl ...

Avlan,
Karagöl,

Avlan gölü, Antalya'nın Elmalı ilçesinde bir bir göl.

Antalya ili, Elmalı ilçesinde yer alan karstik oluşumlu bir göldür. Gölün denizden yüksekliği 1030 m, olup doğal halinde büyüklüğü 850 hektardır. Avlan gölü ve Karagöl, 1040 m yüksekliğindeki Elmalı polyesindedir. 

Polye(Polje), karstik karakterli geniş arazilerde oluşan ova görünümlü büyük çukurlardır.  

Elmalı polyesi Elmalı dağı ile Bey dağları arasında uzanır. Gölün bulunduğu alan kalkerli yapıdadır. Avlan gölü Elmalı polyesinin en çukur alanında oluşmuştur. 

Elmalı Avlan gölü,
1970 yılında tarım arazisi elde etmek amacıyla kurutulmuştur. Ancak aradan daha su rejiminin bozulması, iklimin sertleşmesi, çölleşme ve tarımsal verimin düşmesi gibi büyük sorunlar yaşanmış. Çevredeki 37 köyün muhtarları ve belediye başkanı, yöre insanlarının talebiyle Avlan Gölü’nün yeniden oluşturması  istenmiştir. Çevre Bakanlığı 2001 yılında tahliye kapakları kapatılarak gölde yeniden su tutulmaya başlanmıştır. Avlan Gölü, toprak dağıtılan köylüler de dahil yöre insanının talepleri doğrultusunda yeniden oluşturulmasına karar verilen ilk sulakalandır.

Antalya ilinde bulunan göller;
Oymapınar Baraj gölü,
Oymapınar Barajı, Manavgat ilçesinin 20 km. kuzeyinde, Manavgat Çayı üzerinde kurulu beton kemer barajdır. Baraj, temelden 185 m. yüksekliktedir. Su depolama hacmi 300 milyon metreküp olan barajın göl alanı 4,7 km'dir. 

Alakır Baraj gölü,
Alakır-Alagır, Çayı üzerindedir. 1973 yılında yapılmıştır. Toprak dolgu tipinde bir barajdır.  Temelden yüksekliği 49,3 m. su toplamı alanı 1.940 ha. olup 80 milyon metreküp su biriktirmektedir. Taşkın koruma amacıyla yapılmış.

Korkuteli Baraj gölü,
Korkuteli Suyu üzerinde, toprak-kaya dolgu tipindedir. 1976 yılında tamamlanmıştır. Temelden yüksekliği 70,20 m. olan barajın göl alanı 670 ha' dır. Su toplama miktarı 4,5 milyon metreküp olup, 5.986 ha. alanı sulamaktadır.

Karagöl,
Elmalı Ovası'nın kuzeyindedir. Karagöl, ilin en önemli gölüdür.  Kocaçay ve Çengel Pınarı`nın beslediği gölün bazı kısımları bataklıktır. 

Manay Gölü (Söğüt Gölü),
Elmalı ilçesi içinde Manay Köyü çevresinde kapalı bir çukur içinde bulunan Manay Gölü (Söğüt Gölü) geçici bir su örtüsüdür. Burçak Ovası`ndan gelen Kemerli Deresi ile güneyden gelen diğer iki dere bu göle dökülür. Gölün kapladığı alan yaklaşık 40 km'dir. 

Kırkgöz (Pınarbaşı) gölü,
Antalya Kent Merkezinin 30 km. kadar kuzeyindedir. Göl, içinde nilüfer çiçekleri ve çevresindeki oturma yerleri ile güzel bir mesire yeridir. Bu gölün suları, Antalya, yeraltından Kepez Hidroelektrik Santrali'ni besler. Kuyruksuyunda bir kanal içinde Varsak Ovası'nı sulayarak Yukarı Düden Şelalesi'ni meydana getirir.
© Yayınlanan haber ve fotoğrafların tüm hakları SUCUDO Ltd firmasına aittir. © Sitede yayınlanan yazıların hiçbiri telif hak sahibinin izini alınmadan yayınlanamaz. Designed & SEO by Levent Özen | Copyright © Bulmaca Cevap | 2011-2024